2018. június 24., vasárnap

NK Bookclub - L.M. Montgomery: Anne otthonra talál


Néha van úgy, hogy az embernek ki kell szakadnia a szürke napokból, egy kicsit lassítani és csak élvezni a tájat, a vidék nyugalmát és az élet apró kis örömeit. Anne Shirley ilyenkor biztos tökéletes társ lehet. A kanadai Lucy Maud Montgomery regénysorozatának főhőse, a cserfes, álmdozó kislányból lassan nővé érő Anne immáron 110 éve örvendeztet meg bennünket elbűvölő személyiségével. 
Montgomery maga is a Prince Edward szigeten született és nevelkedett idősebb nevelőszülőknél. Anne történetét saját életének mozzanataiból merítette, és az általa ismert személyek elevenednek meg a könyv lapjain. De életének későbbi meghatározó mozzanatai is inspirálták őt az írásban. Az általa kitalált Avonlea városka lakóinak története pedig nem merült ki az Anne sorozatban. Az Avonlea krónikák, valamint A mesélő lány és Az arany út című regények épp oly nagy művei, melyekből a King család és Sarah Stanley életét bemutató A váratlan utazás sorozat is készült.***

K: L.M. Montgomery könyvei és az ebből készült adaptációk teljesen kimaradtak az életemből. Hallottam róluk és ismerem a történetüket, de sosem olvastam/néztem még meg őket. Az, hogy az Anne-t választottuk a könyvklub egyik olvasmányának nagyon jó döntésnek bizonyult. Ennek a szeleburdi, ábrándozó és szórakoztató vörös hajú kislánynak a története vidám perceket csempészett a napjaimba.

N: Én jó pár évvel ezelőtt láttam először a regények alapján készült sorozatot, és annyira magával ragadott, hogy utána rögtön jött A váratlan utazás. Montgomery világa nagyon megkapó, olyan vidék, ahová az ember szívesen menekül a szürke, sokszor borús hétköznapokból, Anne Shirley pedig biztosan bearanyozza mindenki napjait. A kötet egyébként egy sorozat kezdő kötete, egy úgy nevezett életút történet.  Főhőse Anne, a szeplős, vörös hajú árva kislány, aki tévedésből kerül a Zöldmanzárdos házba hallgatag Matthew és a kissé vaskalapos Marilla gyámsága alá. A kislány magával ragadó személyisége mindkettejükre, de Avonlea többi lakosára is nagy hatással van.

K: Anne személyisége mindenkit hamar elbűvöl, ami nem is olyan meglepő, hisz az olvasó számára is szinte azonnal szimpatikussá válik. Története gyerekkorában kezdődik, a regény végére pedig egy érett, fiatal hölgyet ismerhetünk meg. Tetszett ez az út, amit bejárhatunk Anne-nel. Végigkísérhetjük, ahogy a gyermeki lélek ábrándjait és játékait lassan felváltják a valóság problémái illetve fájdalmai. Az, hogy komolyabb témákról is olvashatunk a regényben, szerintem kiváló, hisz már fiatalon is ráébreszti az embereket arra, hogy nem idealizálhatjuk túl az életet, megannyi akadállyal kell szembenéznünk.


N:  Ahogy írtad, ez egy nagyon szép fejlődéstörténet, és már ez a kötet is nagyon jól elénk tárja, milyen, amikor egy gyerek lassan belép a felnőttek világába, és kitárul előtte a sokszor nem épp vidám élet.
Említést kell tenni viszont a többi szereplőről is, mert Anne története egyben Avonlea története is. Ez a Prince Edward szigeten fekvő piciny falucska (ami mellesleg kitalált helyszín), aminek lakói kissé bigott, pletykás, de javarészt jólelkű, szeretnivaló emberek. A karakterek klasszikus figurák, jól illeszkednek a mesés környezetbe, mégis valóságosak; akadnak erényeik és gyarlóságaik, és ami számomra a legpozitívabb, hogy mindegyiküknek van egy külön kis története ebben a nagy egészben.

K: A mellékszereplők kidolgozottságát én is szerettem. A regény végére Diana - aki Anne legjobb barátnőjének szerepét tölti be -, és Gilbert - aki Anne “vetélytársaként” jelenik meg - váltak a kedvenceimmé. Gilbert karaktere, gonoszkodása, bocsánatkérése és barátkozási kísérletei mind aranyosak voltak. Kettejük harca igazán szórakoztató elemmé válik a regényben, amihez még hozzájárul Anne makacssága is.

N: Anne és Gilbert cívódása nekem is nagy kedvencem, amolyan igazi kiskamaszos fiú-lány kapcsolat. :) Egyébként nekem a filmekből is nagy kedvencem Mrs. Lynde. Egyszerűen imádom, hogy mindenre van megjegyzése, bárkit megkritizál, éles a nyelve, de végső soron végtelenül jóindulatú, csupán szeret feltűnősködni. Az ehhez hasonló hangvételő történetek -szerintem - kötelező szereplője.
A varázsos helyszín és elbűvölő szereplők mellett van egy másik fontos erénye a könyvnek, ami a fiatalabb, olvasással még inkább csak barátkozóknak is könnyebbség, hogy a kötet fejezetei javarészt különálló kis epizódok. Így nem feltétlenül muszáj egy szuszra elolvasni - persze úgyis el akarjátok majd :) . Ez tipikusan az a könyv, amit leveszel a polcról, amint időd engedi, beköszönsz Anne-nek, Dianának, Mrs Lynde-nek és mész tovább a dolgodra.
Az Anne-sorozat bárki számára élvezetes, lélekemelő olvasmány lehet, aki vágyik egy kicsit lassabb, nyugodtabb kikapcsolódásra.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése