2018. március 30., péntek

NK Bookclub - áprilisi olvasmányok

Lassan itt az április, így ideje kihirdessük a  a klub következő két olvasmányát.
Ezúttal két olyan író műveit választottuk, akik kétségtelenül meghatározó hatással voltak a világirodalmára, és zsenialitásuk vitathatatlan.

***


Az első könyv egy regény a hiúságról az önzőségről, a lélek menthetetlen romlásáról. Az 1890-ben íródott mű már korában is megosztotta olvasóit, és így van ez ma is. De sosem szabad elfelejteni, hogy írója csak játszik velünk, és mesteri szarkazmussal állít elénk görbe tükröt, emlékeztetve bennünket gyarlóságainkra. Örök érvényű klasszikus egy ír író-, költőzseni tollából. Ez Oscar Wilde Dorian Gray arcképe című regénye.

***

A második olvasmány a világ drámairodalmának egyik legnagyobb - ha nem a legnagyobb - alakjától származik. Mindenki olvasott már tőle, vagy szerelmes tragédiát vagy véres királydrámát, netán bolond komédiát. Sokan kérdőjelezik meg személyét, hisz képtelenségnek tűnhet, hogy egy ember akkor a XVI. század derekán akkora műveltséggel, olyan kifinomultsággal rendelkezzen, mint ő. A tőle hozott 1603-ban íródott tragédia középpontjában leginkább a féltékenység és annak pusztító ereje áll. Ez lenne William Shakespeare Othello című drámája.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése