2018. január 14., vasárnap

Egy film, ami után másként nézel Micimackóra

A.A. Milne meséje - inkább a különféle Disney adaptációi - az én gyerekkoromat is végigkísérték. Sokan nőttünk fel a Százholdas Pagony kis lakóinak történetein, és talán vágytunk is rá, hogy bár mi is részei lehetnénk ennek a kedves kis mesevilágnak. Na de hogyan is született Micimackó? Ki volt Róbert Gida? És milyen ember volt A.A. Milne?A Viszlát, Christopher Robin annyira felkeltette az érdeklődésem, hogy amikor megpillantottam csupán egyetlen képet a filmből, tudtam, hogy ezt látni kell, két nappal később pedig már a moziban álltam sorban a jegyért. 
A történet szerint Milne az I világháborút bár ép bőrrel megússza, súlyos PTSD-ben szenved, ami nem csillapodik az évek múlásával sem. Íróként nem magaslik ki kortársai közül, ráadásul alkotói válságba is kerül. Megszületik a fia, Christopher Robin, akit a feleség nem tud és nem is nagyon akar szeretni (az indok egyébként nagyon erős), na meg kislányra vágyott. Milne közben komoly alkotói válságban szenved, így a család vidékre utazik, a kicsi dadájával együtt, és itt kezdődik Micimackó születésének története.
Az apa hirtelen egyedül marad a fiával, és a kezdeti nehézségeket legyőzve csodás napokat töltenek együtt. Micimackó története világsiker lesz, és a kis Christopher Robin egyik pillanatról a másikra a reflektor fénybe kerül, csakhogy ez egyáltalán nem biztos, hogy boldoggá teszi őt.

Ez a film rengeteg mindent közöl, és nagyon szépen teszi. A felszínen megismertet bennünket egy ikonikussá vált történet születésével, Milne életének legfontosabb periódusával, de bemutat egy rossz szülő-gyerek kapcsolatot is, és ezáltal megrendítő, elgondolkodtató korképet fest a háború utáni családokról. Christophernek együtt kell élnie azzal, hogy apja pusztán egy lufi kidurranásától pánikba esik, hogy a szülei valójában nem tudják őt közel engedni magukhoz. Az egyetlen dolog pedig, ami eleinte úgy tűnik, elmélyíti a viszonyt apa és fia közt, végül a legnagyobb szakadékot ássa közéjük. Az anya sikerhajhászása és a magának való apa, aki hagyja sodródni az eseményeket, csaknem tönkreteszik fiuk életét. Valójában mégsem neheztelhetünk rájuk, hisz Milne csak jót akart. Írt egy mesét a fiának, ami végül mindenkié lett.

A filmben ráadásul elhangzik egy fontos gondolat, ami után tényleg másként nézünk Micimackóra. Ez a könyv akkor amikor a világ még épp csak kezdett kilábalni az I. Világháború poklából. Milne sokszor fontolgatta, hogy háború ellenes könyvet ír, ám végül a Százholdas Pagony lakóinak története volt az, ami kis időre feledtethette az emberekkel ezeket a borzalmakat, ami a gondtalan gyermekkor idejére repítette vissza a felnőtteket, és engedte álmodozni a gyerekeket.

A Viszlát, Christopher Robin egy gyönyörűen fényképezett, lelkünkig hatoló zenével fűszerezett, megindító alkotás. Mellesleg Domhnall Gleesont öröm nézni a szerepben, ahogy Margot Robbie, Will Tiltson és Kelly MacDonad is nagyot alakítanak. Csak ajánlani tudom, csodás film.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése