2017. december 31., vasárnap

TOP5 kedvenc könyv 2017

Végre újra falom a könyveket, és bizony részem volt idén nem kevés fantasztikus olvasmányélményben. :) Eredetileg 10-es listát terveztem, de annyi kedvencem lett, hogy sajnáltam volna bármelyiket is kihagyni. Ebben a TOP5-ös listában azokat a regényeket szedtem össze, amik azonkívül, hogy nagyon szerettem őket, valami mély nyomot hagytak bennem, ami miatt még akár hónapokkal később is a hatásuk alatt voltam. Jöjjön hát az öt legnagyobb kedvencem az idei évből. :)

Mindenkinek boldog újévet kívánok! :)


Gulyás Péter:

A végtelen térségek örök hallgatása

Ez  a könyv már csak azért is volt olyan várt számomra, mert az írót van szerencsém személyesen ismerni, hiszen három éven át tanított a főiskolán. Épp ezért egyszerre vártam és féltem az elolvasásától, de főleg az értékeléstől. Egy nagyon rendhagyó, kifejezetten nyomasztó légkörű, izgalmas és elgondolkodtató könyvet kaptam. Szerettem, hogy ennyire szürreális és groteszk az egész, és mégis hihetetlen görbetükre a társadalmunknak. Nem egy könnyed nyári olvasmány, hanem olyan, ami után csak még több kérdésed és kételyed lesz. Csak ajánlani tudom.


Monica Hesse:

 A kék kabátos lány

Azt tartom, hogy olyan a történelem olyan meghatározó és elrettentő eseményeiről, mint a világháborúk, beszélni és olvasni kell, mert örök tanulságokkal szolgálnak, arról nem is beszélve, hogy szinte lehetetlen feldolgozni még a későbbi generációknak is. És akkor itt ez a könyv, a fiatalos nyelvezetével, könnyed stílusával, mely összeszorítja a szívedet. Haneke története a megszállt Amszerdamban olyan, amit minden tizenévesnek olvasnia kéneErnest Hemingway:

Búcsú a fegyverektől

Folytatván a háborús könyvek listáját, ez a könyv számomra abszolút kedvenc lett. Kétszer tettem le, mert annyira megrázott. Hemingway nyers, száraz stílusába néhányaknak talán bele kell rázódni, de az biztos, hogy nyomot hagy az emberben. Főhőse tökéletes példája a háborúban kiégett katonának. Miközben a fejünket csóváljuk az állandó nőügyeit, közönyét és ivászatait olvasva, szánalmat és talán szégyent is érzünk. Hemingway nem "pazarol" oldalakat arra, hogy érzelmekről, tanulságokról írjon. Mégis minden ott bújik a sorok közt, egy egész nemzedék fájdalmát és elveszettségét meséli el.


Molnár Ferenc:

A Pál utcai fiúk


Egy könyvhöz néha idő kell, hogy igazán megértsd,  hogy igazán nyomot hagyjon benned. A pál utcai fiúk is ilyen. Gyerekként nem szerettem. Túl fiús volt, túl szomorú, és sokáig eszem ágában nem volt újra a kezembe venni. Örülök, hogy mégis megtettem. Boka, Nemecsek, Áts Feri és a többiek története teljesen a lelkem mélyéig hatolt. Értelmet nyert  könyv minden sora, és bizton állíthatom, hogy A Pál utcai fiúk egy örök érvényű kortalan mű a barátságról, erényekről, a hazaszeretetről, a hősiességről, a felnőtté válásról. Felnőttként is el kell olvasni, csak gazdagabb lesz tőle az ember.


V. E. Schwab:

Egy sötétebb mágia
 Hónapokig csak kísértett ez a könyv, mindig felbukkant, de valahogy nehezen találtunk rá egymásra. Így lett belőle gyakorlatilag az idei év megkoronázása, ugyanis decemberben rövid idő alatt kivégeztem a trilógia már megjelent két kötetét. Minden adva volt, hogy szeressem ezt a sztorit. London, viktoriánus miliő, egy remekül felépített és megmagyarázott mágia, egy tökéletlen, imádni való VÖRÖSHAJÚ főhős, és szerethető mellékszereplők. Élveztem minden pillanatát, Kell pedig az első számú kedvenc regényhősömmé avanzsálódott.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése