2017. december 15., péntek

Top 10 kedvenc karakter 2017

 Az elmúlt néhány évben sajnos csökkent az olvasott könyveim száma, de idén újult erővel és lelkesedéssel vágtam bele az olvasásba. Rengeteg kedvencet avattam, és most úgy döntöttem, meg osztom veletek, mely szereplők lopták be magukat legjobban a szívembe. Jöjjenek hát a 2017-ben olvasott könyveim legjobb karakterei. :)

10.

Twist Olivér

Nagyon szerettem Olivért, mert annyira ártatlan és tiszta szívű gyerek. Néha nagyon megrázó volt hányattatott sorsáról olvasni, tudva, hogy tényleg voltak gyerekek, akiknek ilyen élet jutott és juthat akár most is. Mégis egy kalandokkal, fordulatokkal teli könyvhöz volt szerencsém, és az egyetlen, amiért Olivér a tizedik helyre csúszott az az, hogy sokszor inkább volt passzív szereplője a történetnek, így a jelleme számomra -  a fent leírt tulajdonságokon kívül - annyira nem bontakozott ki.9.  

Fabyen

 

Amikor Krencz Nóra Megszámlálhatatlan című trilógiájának első kötetét a olvasni kezdtem, egyből beleszerettem Fabyenbe. Nem egy nagy hős, nem bátor, még rettentően eszesnek sem mondanám. Egy szürke kis figura, aki a szőke hajával, esetlenségével és gyerekes humorával egyszerűen sodródik az eseményekkel. Vágytam már egy ilyen hősre, akinek nincsenek agy drámát az életében, nem hajtja valami magasztos cél. Fabyen igazi felüdülés volt a sok komoly, világmegváltó hős után
  8. 

Triar

Bevallom félve vettem kézbe Bogár Erika Tullia meséi című könyvét. Ez volt az első kortárs regény, amit olvastam, és nem tudtam, mire számítsak, de Triar története magával ragadott. Ebben az ősmagyar miliőt idéző fantasy világban, ez a nyegle kis kamasz, akinek egykor majd apja trónját kellene megörökölnie a szemünk láttára válik erős harcossá, megtört férfivé, a birodalom őrzőjévé. Fantasztikus jellemfejlődés az övé. Személye olyan, mintha csak az ősi legendákból lépett volna elő. Megfoghatatlan, szinte kiismerhetetlen, de valahol hinni akarom, hogy létezett.7. 

Catherine Elwood

Jöjjön egy hölgy is a sorban. :)
M.G.Brown Rózsaszirmok sorozatának (Kavargó Rózsaszirmok, Vérvörös rózsaszirmok) főhőse egy olyan lány, aki szinte kilép a lapokról, annyira emberi. Nagyon eszes, de sokszor remekül titkolja, érzelmes, és minden adottsága megvan, hogy nagyszerű ember, sőt nagyszerű hős legyen. Döntései azonban sokszor rettenetesen rosszak, és hiába a remek adottságok, ő csak sodródik, és közben szenved saját oktalansága miatt. Mégis közben lassacskán felnőtté érik, és bár bolondos lénye nem szűnik meg, idővel úgy érezzük, talán lassan el merjük engedni a kezét. merthogy ő az a fajta szereplő, akinek legszívesebben végig szorítanám a kis kacsóját, csak, hogy orra ne bukjon. 
Egy bolondos, mégis komoly leányzó, akinek az életén és kalandjain biztosan jókat fogunk szórakozni. :)


6. 

André Lothario Lindmann

 

Az idei olvasmányaim legambivalensebb karaktere. Egyszer imádom másszor gyűlölöm, és épp ebben rejlik Rio titka. Gabriella Eld szereplői egyébként is kívánkoznak egy ilyen tízes listára, mert eredetiségük tagadhatatlan. Az Emlékek Jordan számára és a folytatás, a Remények Jordan számára vámpírja azonban magasan kiemelkedik (Jó tudom, néhányan nem őt mondanátok, higgyétek el, szoros volt a verseny ;) ... ) Rio kegyetlen és hidegvérű, sokszor kifejezetten önző, mint valami náci tiszt (ahogy az írónő emlegeti), mégis nélküle aligha jutnának előrébb a történet karakterei. Helyén van az esze, és bár nem mutatja, valahol a szíve is. Egy megkeseredett figura, aki egyszerre példakép és közutálat tárgya. Hát hajrá Rio! Kiváncsi vagyok mi lesz veled. ;)

5. 

Frederic Henry

 

Hemingway Búcsú a fegyverektől című művének főhőse sem a tipikus hős típus, aki egyből belopja magát a szívünkbe, mégis emlékezetes, és én hamar megkedveltem őt. Egy fiatalember, aki - talán mert unalmasak voltak a tanuló évek - önkéntesként belép az I. Világháborúba Olaszországban. A háború megkeseredetté, közönyössé teszi. Iszik, mindig más nővel van, tulajdonképpen elsőre nem egy szimpatikus karakter. Frederic azonban tökéletes ábrázolása annak, mivé válhat az ember egy ilyen pokolban. Ha kell önfeláldozó, mégis első sorban a saját bőrét menti, ha teheti. Sajnáltam, együtt éreztem vele, és mindezek ellenére szerettem is, mert bár jelleme hagyott kivetni valókat maga után, mégiscsak csak egy jobb sorsra érdemes fiatalember volt.

4. 

Hanneke


Ismét egy lány, aki csak hajszállal maradt le a képzeletbeli dobogóról. A kék kabátos lány (Monica Hesse) főhőse, nem mindennapi ifjú hölgy. Egykor gimnazista volt, szerelmes, teli álmokkal, aztán jöttek a németek, és neki egyik napról a másikra hullik darabokra az élete, ám Hanneke leleményes. A megszállt Amszterdam utcáin tiltott árukkal kereskedik, ha kell, elterelésképp flörtöl  a náci járőrökkel, udvariasan végighallgatja az öreg néni történeteit, és igyekszik betartani saját szabályait, hogy életben tudjon maradni. Erős női karakter egy sötét és kegyetlen világban. Folyton vívódik, hogy vajon meddig mehet el az önzetlenségben, és meddig nézheti a saját érdekeit. Mi ma talán nem értjük a helyzetét, ne is értsük meg soha, de érdemes megismernünk a történetét, és egy kicsit eltöprengenünk rajta.

 

***

 

3. 

Ambrózy Richárd

 

Ha egy szereplő 80 oldalban le tud venni a lábamról, akkor nem kérdés, hogy helye van egy ilyen listán. Ambrózy báró antiszociális, arrogáns jelleme olyan, ami nagyon közel áll hozzám. Az életben mondjuk lehet nem kedvelném az ilyen férfiakat, de a regények lapjain mindig jó olvasni, hogyan nyílnak ki lassan, és mutatják meg, hogy szúrós megjegyzéseik, cinizmusuk, szarkazmusuk mögött érző szívet rejtenek. Richárd remek hős, akinek minden megszólalását és megmozdulását szórakoztató olvasni, remek megfigyelő, remek nyomozó, és van egy "apró" kis testi hibája, ami még különlegesebbé teszi. Alig várom hogy a teljes sorozatba belevessem magam.


2. 

Kell Maresh

Nos őt nem lehet nem szeretni, kis híja volt, hogy nem az első helyen landolt. Ismét egy zárkózott, esetlen hős, aki ráadásul antari. (Milyen menő már hogy utazni tud a Londonok között. :) ), ja és vörös haja van... Kell már akkor megfogott, amikor még bele sem kezdtem az Egy sötétebb mágia olvasásába, és bevallom féltem is, hogy csalódni fogok, de csak jobban megszerettem oldalról oldalra. És még hol van a trilógia többi része. Nagyszerű karakter, aki szépen lassan nyílik meg az olvasók előtt is. Kicsit morcos, kicsit magának való, igazi csodabogár, és épp ezektől olyan imádni való.

1.

Nemecsek Ernő

Sokat gondolkodtam a lista sorrendjén, mert az itt felsorolt szereplők nagyon belopták magukat a szívembe, és nem volt könnyű rangsorolni őket, mert mindegyik értékes, és véleményem szerint olyan karakterek, akikről érdemes hosszan beszélgetni. Persze vannak köztük, akik a női lelkemet is simogatják, de azért igyekeztem nem ilyen felületesen gondolkodni.
A fentiek miatt éreztem úgy, hogy A Pál utcai fiúk  kis hőse az, aki igazán megérdemli az első helyet.
Önfeláldozása egyik fenti karakterhez sem fogható. A tiszta gyermeki és játékos lélek, kinek a szívébe ne lopná be magát?
Nemecsek karaktere csodásan jelképezi, milyen is a "hazaszeretet" , milyen állhatatosan a végsőkig küzdeni egy nemes célért. Ő nem csupán egy szereplő a sok közül. Nemecsek szimbólum.


Nos nekem ők voltak, akik valamiképp idén leginkább megérintették a szívemet. Ti nektek milyen lenne a top10-es listátok? :) Hogy álltok  a fent felsorolt szereplőkkel? Van kedvenc közöttük? :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése