2017. augusztus 8., kedd

Könyvajánló: L.J. Wesley - Egy űrállomás-takarító naplója

Két dolog eléggé távol áll tőlem: nem bírok autóban utazás közben olvasni, és nem igazán vagyok oda a sci-fikért, kivéve, ha azok a régi Star Wars filmek. (Most itt néhányan felhorkannak, hogy ehh, de az nem is sci-fi igazából) De ugye néha át kell lépni a határainkat, így Németország felé kocsikázva Tatabánya és Linz között ki is olvastam L. J. Wesley: Egy űrállomás-takarító naplója című regényét.

A történet röviden egy Max nevű fickóról szól. Aki a Föld pusztulása utáni időkben szürke kis senkiként éli mindennapjait. Évtizedek óta űrállomásokat takarít, azt a legnagyobb hozzáértéssel, de azért az ő is látja, hogy így 150 év felett (ami itt csak középkorúnak számít) ideje volna valamit kezdenie az életével. Aztán egyik pillanatról a másikra lázadók közé majd egy felkelés közepébe csöppen, és megadatik neki a lehetőség, hogy hőssé váljon.

Nehéz részletezni az eseményeket spoilerek nélkül, főként mert a könyv elég rövid, ezért ebbe nem is mennék bele. A regény szerkezetét tekintve naplóregény, mégpedig remekül kivitelezett. A szöveg nincs túlírva, túlstilizálva, pont olyan, mintha valóban egy naplót olvasnánk. Max rendkívül cinikus, kissé talán kiégett figura, amiért imádtam. Szerettem a mellesleg odabökött megjegyzéseit, kikacsintásait. Különösen tetszett az egykori földi lét iránti érdeklődése. Ami egyébként is erőssége a könyvnek. A figura egyetlen hibája, épp cinizmusának köszönhető, néha kicsit jobban is kimutathatná az érzéseit. Na de én ezt a személyisége számlájára írtam, ennyi kaland után, pedig úgyis fejlődik az ember. Már, ha túléli... ugye. Az út, amit a könyv lapjain befut szerencsére nem a tipikus hősök útja. Ő is csak egy ember hétköznapi vágyakkal, hibákkal, akinek mellesleg néha (na jó, idővel szinte egyfolytában) kicsit kalandosabb az élete.
A többi szereplő közül kettőt emelnék ki. Lydia az egyetlen igazán cselekvő női karakter, és tökéletesen hozza azt, amit egy 21. századi történetben elvárunk egy női szereplőtől. Gyakorlatilag ő a vezéregyéniség, csupa férfi között, rendkívül erős és céltudatos, ám, amikor kell nő tud maradni. Ezt azért is tartom fontosnak, mert e tekintetbe sokszor esnek a végletekbe. A nő vagy megmentésre váró hercegnő vagy valójában férfi, csak nőnek van leírva, de semmi nőies nincs benne. Nos Lydia nem ilyen, és ez olvasás közben nagy elégedettséggel töltött el.
Két naplóbejegyzés közt egy kis alpesi reggeli.
A másik (személyes kedvencem) Felp volt. Amikor olvastam úgy döntöttem, ő a regény Han Soloja, de talán még nála is menőbb. Legalábbis nekem toplistás mellékszereplőm lett. Hihetetlenül laza, mindenre kapható figura, aki remek párost alkot Max-szel.
A többiekről nem beszélnék külön-külön. Alapvetően jól megírt karakterek, különféle képességekkel és jellemekkel, ilyen kis űrbrigantik. :)

Amit végezetül mindenképp ki szeretnék emelni, az a múlt felé való kikacsintgatás. Az elejtett közmondások és szólások, szokások nagyon jól színesítik a cselekményt, és közelebb hozzák az olvasóhoz is ezt a jövőbéli világot. Tetszett, hogy kellő részletességgel megismerhettük a Föld pusztulását is, és az utána kialakult rendszerről is kaptunk információt. Egyszóval szépen felépített világ ez, ahol sokszor a penész a legnagyobb ellenség. (De most komolyan, olvassátok el! :D )

Max naplójának egyetlen hibája, hogy "Miért csak ilyen hosszú?". Szomorú voltam, hogy elfogytak a lapok, mert teljesen beszippantott a világ. A vége pedig... hát igen, szeretem, ha az írók nem csak a szereplőikkel, de az olvasóikkal is gonoszak. Éljen a cliffhanger!

Én mindenkinek ajánlom, mert remek kikapcsolódás, rengeteg fordulattal, kalanddal és humorral, Max-et pedig garantáltan imádni fogjátok. :)

Ha szeretnétek elolvasni a könyvet, akkor ide kattintva megrendelhetitek.

Valamint kövessétek L.J. Wesley facebook oldalát, mert sok érdekességet olvashattok, láthattok, sőt könyvet is rendelhettek. :) Ha pedig dedikált példányt szeretnétek, akkor  augusztus 26-án gyertek el 3 órára a budapesti Eiffel Bisztróba az Író*Blogger*Olvasó Találkozóra.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése