2017. július 1., szombat

Csibemese és Olasz vacsora - interjú Skolik Ágnessel

Folytatva az interjú sorozatot, ma újabb írónőt szeretnék bemutatni nektek. :) Ezúttal Skolik Ágnestől kérdeztem.
Ágit a facebookon keresztül egy írói csoportban ismertem meg. Elsőként a Csibemese című könyvének borítója varázsolt el, ami azóta is kívánságlistán van, és már tudom is ki lesz, aki majd ajándékba kapja tőlem. 
De nem csak a kicsik lelhetik örömüket az írónő tehetségében; Az olasz vacsora című novellás kötetben könnyed, humoros, igazán átélhető történeteket olvashatunk. Most, hogy itt a nyár egyébként is erre vágyunk, kellemes olvasnivalóra egy jó borra, miközben gyerkőceink lapozgatják a Csibemesét vagy a Csodatermő fát. :)Most már három gyermekeknek szóló könyved is megjelent, és egy novellás kötet a felnőtt korosztálynak. Gyerekeknek vagy felnőtteknek írsz szívesebben?

Azt hiszem gyerekeknek. Igen, gyerekeknek. Mert szeretem a gyerekeket, szeretem a meséket, és szeretek játszani.

Mikor kezdtél el írni? Mi indított el ezen az úton?

Érdekes módon nem a mesékkel indult. Pontosabban a mesék a fiókban lapultak, amikor egy közösségi oldalra kezdtem el a napi örömeimet, gondjaimat leírni, és ezekre kaptam aztán sok pozitív visszajelzést. Utána mutattam meg a már kész meséket egy írónak, aki bíztatott  a folytatásra. Így kezdődött J

Olvastam, hogy saját emlékeidből merítesz leginkább. Van olyan történet, ami majdnem szóról szóra megtörtént, vagy inkább csak a hangulatokat, érzéseket szeretnéd átadni?

Igen,  a novelláskötetben van néhány ilyen, csak persze ahhoz, hogy mások számára is érdekes "fogyasztható" legyen, ki kell bővíteni és színezni kicsit a történetet. A gyermekkorom emlékei mind ilyenek, és a jelenkori életem humorosabb epizódjai is néhány kivételtől eltekintve szóról szóra így történtek.

Van olyan író, akire különösen felnézel, akinek nagyon számítana a véleménye?

Fekete István, Janikovszky Éva, Weöres Sándor. Egyszer egy olvasóm az egyik versemre azt írta, hogy olyan Weöres Sándoros. Ez nagy öröm volt számomraJ

Milyennek látod ma a gyerekkönyvek helyzetét? Könnyebb vagy nehezebb dolga van egy mesekönyv írónak itthon?

Azt gondolom, hogy nehéz dolga van. Legalábbis akkor, ha anyagilag nincs túl jól eleresztve, nincsenek kapcsolatai, "múltja". Mint tudjuk ugye más példákból is, pénzzel mindent meg lehet venni. Azt is meg lehetne, hogy a tv-reklámok és a könyvesboltok polcai roskadozzanak a könyveim alatt. Ehhez nem feltétlenül kell szuper jó, megismételhetetlen műnek lennie. Nekem ez eddig nem adatott meg, de nem vagyok különösképpen szomorú emiatt. Azt viszont szeretném, ha minél többen megismernék a meséimet. Optimista vagyok. J

Külföldön élsz, de úgy tudom, sokat jársz Magyarországra. Hogyan tudod kintről felügyelni a könyveid útját? Nyomda, illusztrációk, eladás stb.

Teljesen jól működik. Szerencsére eddig olyan kiadókkal, illusztrátorokkal dolgoztam, akik maximálisan rugalmasak voltak, és partnerek mindenben. És mivel valóban 5-6 hetente otthon   vagyok, ezért ha már nálam vannak a könyvek, akkor a postázást nem kell másra bíznom.

Min dolgozol épp, és melyik korosztálynak fog szólni?

Van egy félig kész kisregényem felnőtteknek, ezt szeretném befejezni. Aztán van egy kéziratom a gyerekeknek is. Közben pedig verseket, meséket írok egy következő mesekönyvhöz.

Te mit olvasol szívesen? Melyik az a könyv, amit akárhányszor újra tudnál olvasni?

Én abba a kis csoportba tartozom, akik a novellákat részesítik előnyben. Nagyon szeretek a XIX. századról olvasni, a másik kedvenc pedig a természettel kapcsolatos regények, novellák. Fekete István például. Az utóbbi hónapokban a mai kortárs írókra kaptam rá, éppen tegnap fejeztem be Velencei Rita Gwendolyn című könyvét. Szerintem el fogom még őt olvasni..

Mire van szükséged ahhoz, hogy igazán el tudj mélyedni az írásban?

Nekem csend kell, vagy legalábbis az, hogy ne zavarjon meg senki, és semmi. Nem hallgatok zenét, bár még soha nem is próbáltam,de szerintem nekem zenehallgatás mellett nem menne…Persze nincs ez sem kőbe vésve, írtam én már verset az erdőben sétálgatva, vagy az autópályán utazva is.


Írsz, blogot vezetsz, kapcsolatot tartasz az olvasóiddal. Mire jut időd ezeken kívül? Hol tudsz igazán feltöltődni?

Az íráson kívül dolgozom is. Szerencsére ez naponta nem sok időt vesz el az életemből. Ami mindennapos fix program az a kutyasétáltatás, amit mostanában összekötünk egy könnyű kocogással az erdőben. Ez a kutyusnak és nekem is jót tesz. Ezen kívül kézimunkázom, varrok, hímezek, (géppel), horgolok, meg ami épp eszembe jut. Amikor otthon vagyunk, akkor pedig nagy örömmel főzöcskézek a családomnak, és gondozom a növényeimet a kertben.
Az igazi feltöltődés az lesz, amikor már az év minden napján tudok főzni és gyomlálni otthon J Még néhány év….:-)


Ha szeretnél beleolvasni a könyvekbe, vagy még többet megtudni, vásárolni, akkor  az alábbi linkeken: http://www.skolikagnes.hu/
Valamint kövesd Skolik Ágnes facebook oldalát az újdonságokért, friss hírekért:) 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése