2017. június 27., kedd

Hogyan írjunk könyvet a fiataloknak a háborúról? - A kék kabátos lány

Még a Könyvfesztivál előtt néhány héttel akadtam rá Monica Hesse regényére, és rögtön tudtam, hogy ezt a könyvet be kell szereznem. Mostanában egyébként is sok háborús könyvet olvasok, így A kék kabátos lány sem maradhatott ki, mely nálunk a Tilos az Á könyvek gondozásában jelent meg.

A történet 1943-ban játszódik Amszterdamban. Főhőse, Hanneke egy fiatal lány, aki biciklijét felpakolva üzérkedik a feketepiacon. Egy nap az egyik kuncsaftja arra kéri keressen meg a egy zsidó kislányt, mielőtt a nácik találják meg. Hanneke vonakodva bár, de a lány nyomába ered, és hamarosan az ellenállók közt találja magát, és egyre többet tud meg a náci rezsim és a háború borzalmairól.

Monica Hesse regényének témája korántsem könnyen emészthető. Egy korszakot dolgoz fel, melyről talán egyértelműen jelenthetjük ki, hogy az emberiség egyik legnagyobb szégyenfoltja. A II. világháború - akárcsak az első - és a holokauszt olyan epizódjai a történelmünknek, melyekről beszélnünk kell, melyekre emlékeznünk kell, mert számtalan tanulsággal szolgál az újabb generációk számára. Csak gondoljunk bele, hány ország cipeli még mindig a háború terheit (Számomra a legelrettentőbb: Észak-Korea). Nem mehetünk hát el a világháborúk mellett, még ha olykor azt is halljuk, hogy bizony mennyire elcsépelt, közhelyes téma. Talán... de némely közhely jó okkal lett közhely.

Na de miért is ajánlom A kék kabátos lányt...

Mert ez a könyv a fiataloknak szól, az ő nyelvükön szól, de nem bagatellizálja el az eseményeket. Egy tizennyolc-tizenkilenc éves lány szemével látjuk a megszállt Amszterdamot, megismerjük veszteségeit, félelmeit, kétségeit. Vele együtt szörnyülködünk el a náci megszállók embertelenségén, és döbbenünk rá az emberi gonoszságra. De Hanneke eközben szerelmes is, meg volt neki egy öröknek hitt barátnője, de persze a háború mindent megváltoztat.
A regény nyelvezete nagyon egyszerű, nekem más sokszor túl egyszerű is volt, de tökéletesen megfelel a mai irodalmi ízlésnek, és a lényeg, hogy komoly mondani valója van.
A szereplők mind nagyon szerethetők és megérthetők, javarészt teljesen átlagos figurák, és épp ez a jó bennük, mert így valóban a hétköznapi fiatalok és kisemberek szemével láthatjuk a háborút és a megszállást.

Sokszor beszélgetünk arról könyvkedvelő és író ismerősökkel, hogy miként lehetne megreformálni az iskolai kötelező olvasmány rendszert. Hiszen a mai tizenéveseket nem feltétlenül vehetünk rá, hogy Jókait vagy Stendhalt és hasonlókat olvassanak. Nos szerintem Monica Hesse A kék kabátos lány című regénye olyan, amit néhány éven belül kötelezővé tennék  a középiskolások körében, hiszen az ő nyelvükön szól és magas értéket képvisel.

Olvassátok el ezt a könyvet, vagy vegyétek meg a húgotoknak, öcséteknek, unokatestvéreteknek, hogy egy izgalmas könyv lapjain keresztül ők is okulhassanak a történelemből.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése