2017. május 29., hétfő

Amikor az írók Kérdezz-felelek játékot játszanak

A mostani rendhagyó bejegyzésben egy Kérdezz-Felelek játék kérdéseire fogok őszintén válaszolni. :) A játék lényege, hogy írók tesznek fel egymásnak izgalmas kérdéseket, melyekre a kérdezettek egy blogbejegyzésben felelnek.

Tőlem Nádasi Krisz kérdezett. Kíváncsiak vagytok, hogy miket? Íme:


1. Volt egy olyan könyv, amit ajánlottak neked, elolvastad és nem tetszett? Melyik volt és mi történt pontosan?

Ezt a kérdést hagytam utoljára, mert hiába gondolkozom, nem jut eszembe ilyen könyv. Általában nagyon meggondolom, mit olvasok el, és főleg a magam feje után megyek. A legtöbb könyv, amit olvastam tetszett, talán egy-két kötelező olvasmány volt, amivel küzdenem kellett. Olyan is előfordult, hogy egy könyvet félbehagytam, de nem feltétlenül azért, mert nem tetszett, hanem mert akkor épp nem passzolt a lelki világomhoz, vagy nem értem meg rá. Legutóbb a Gullivert hagytam félbe

2. Íróként számodra mi a legszívmelengetőbb érzés?

Amikor a hőseim az olvasók által is elkezdenek élni.. Hihetetlen élmény volt először szembesülni azzal, milyen ha az olvasók szeretik a hőseimet. Van aki arra kér, ne bántsam George-ot, hogy neki nem szabad meghalnia. Van, akinek a hajókról rögtön Henry jut eszébe. Jó érzés azt tapasztalni, hogy az olvasók fantáziáját megmozgatják az általam teremtett karakterek. Tovább gondolják őket, és így általuk önálló életet kezdenek. Nekem ez a legfontosabb.
Ha film készülne a könyvekből, ők lennének Henry és George. Felismeritek a színészeket? :)

3. Voltál már szerelmes bármelyik, magad alkotta hősbe? Kibe és Miért?

Na de, kérem! Hát ilyen kérdést! Ugyan sosem fordult elő! :) Na jó, de... Persze, hogy Henry. (De nem ám a szó legszorosabb értelmében.)
Ő az első igazi hős, akit megalkottam. Mostanra már nagyon önállósult, néha magam is meglepődöm rajta. Szeretem, mert a végsőkig állhatatos, nagyon intelligens fiú és közel sem tökéletes. Egy önérzetes, hebrencs srác, aki tízszer megy neki az ajtónak, mielőtt rájön, hogy azt ki is lehet nyitni. Nagyon tud szeretni, és mindenen képes keresztül menni másokért. Hát lehet őt nem szeretni? (Na jó, néha én is felpofoznám...)
Henry nagyon közel áll a szívemhez. Ha lesz még száz általam alkotott hős, akkor is ő lesz Az Első. Az "örök szerelem" , az "első gyermek" . Csak szeressék az olvasók is. :)

4. Miért szeretnek téged az olvasóid?

Habár ők ezt biztosan jobban tudják, de a visszajelzésekben legtöbbször azt kapom, hogy nagyon szerethetőek és emberiek a karaktereim, valamint olvasmányosan írok.

5. Melyik az  a könyv, aminek a borítóján bárcsak a te neved szerepelne? Miért?

A Gyűrűk ura.
Ez a könyv számomra etalon. Nem azért mert fantasy, hanem mert egyszerűen fantasztikus a világ, a mondanivaló. A hősök nagyon emberiek, habár javarészt nem emberek, mégis klasszikus archetípusok. A történet végét egyenesen imádom, azt, hogy Frodó végül veszít, és elbukik, csupán a sors keze menti meg őt a Gyűrű hatalmától. Szeretem azokat a történeteket, ahol a hősök ilyen esendőek, akik rájönnek, hogy egyedül képtelenek végig menni a nekik kijelölt úton. Frodó se jutna sokáig Samu nélkül...
Minden hősnek kell egy segítő. Samu ebben különösen példás karakter.

6. Ha a következő könyvedhez akárkit felkérhetnél szerkesztőnek (nyel nem akadály, meg az sem, ha nem él az illető) ki lenne az?

Nem tudom, ki az aki szerkesztett könyveket. De ha valakinek szívesen megmutatnám, és rettegve hallgatnám  a meglátásait, érdeklődve a jó tanácsait, az Hemingway.

7. Melyik az öt kedvenc íród? Ha közülük egyvalakitől sosem olvashatnál többé könyvet ki lenne az?

J.R.R. Tolkien (ez már talán nyilvánvaló) , Jane Austen (annyira, szellemes, intelligens és nő!) , Babitsh Mihály (Imádom a regényeit), Shakespeare (egy időben nagyon sokat olvastam, a Hamlet különösen meghatározó könyvélményem) , Gerald Durell (Kamasz korom kedvenc írója, bár már régen volt könyve a kezemben. Talán ideje lenne újra elővenni)

És, hogy kiről mondanék le? Talán Babits. Neki minden regényét olvastam, a többieknek viszont sok könyve van még várólistán. Habár a Gólyakalifát jó lenne újraolvasni. Nehéz kérdés...

8. Ha megélnél csak az írásból, csinálnál, dolgoznál mellette valamit? Mit és miért?

Nagy álmom, hogy a világban utazva filmeket készíthessek más kultúrákról, emberekről. Szeretném megmutatni mennyire sokféle is az emberiség, és milyen csodálatos ez a föld, ahol élünk. (Mellesleg remek inspiráció. :) )

9. Mi kell ahhoz, hogy az iró az olvasó szíve húrját megpengesse?

Lélek és szív. :)
Ha egy művet szívvel, lélekkel alkotnak meg, az eljut az olvasó szívéhez. Az igazán emberi, szívből jövő történetek képesek maradandó élményt adni, szerintem.

10. Mi az a téma, amit mindenképp meg akarsz írni, amit még ki kell adnod magadból?
A változások kora szereplőire is nagy hatással van a történelem.

Az ember. De ez kifogyhatatlan téma. Alapvetően történelmi regényeket készülök írni, mindegyikben az mozgatja leginkább a fantáziámat, hogy abban az adott korban hogyan viselkedhettek az emberek, miként befolyásolták őket az események, hogy reagálnak, hogy változnak. Tervezek, II. Világháború, Francia Forradalom, sőt István Király korában játszódó könyveket is.Ha tetszett, köszönöm, hogy megosztod.***

MÁR ELŐRENDELHETŐ!


Ha olvastad A változások korát, és város már a folytatást?
Már előrendelheted Az elveszett ifjúság című második kötetet.

Június 1. éjfélig 3.100 ft helyett 2.300 ft-ért

Ha még nem olvastad az első könyvet, most egyben 4.500 ft-ért rendelheted meg a két kötetet.
https://jesuisvoyager.blogspot.hu/2017/05/a-valtozasok-kora-konyvrendeles.html


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése