2017. február 14., kedd

Romantika a moziban, avagy egy kis filmajánló Valentin napra

A Valentin nap mellett nehéz elmenni. Van, aki imádja, van aki gyűlöli ezt a napot más-más okok miatt. Én úgy érzem megvan a helye ennek a napnak, és ha lehámozzuk a hatalmas marketinget, akkor semmi gond nincs azzal, ha az év egy napján megünnepeljük a szerelmet. A mai rohanó világban, úgyis szinte csak az ünnepek azok, amikor megállhatunk egy pillanatra, már ha megállhatunk egyáltalán...
A következő kis posztban öt filmet hoztam nektek, melyek egytől egyig romantikusak, és nekem nagy kedvenceim. Szeretettel ajánlom azoknak, akik este a párjukkal szeretnének bekucorodni a szobába, és egy jót mozizni, ahogy az épp egyedülállóknak is, akik egy kis romantikára vágynak. ;)

1. Brooklyn

Ha valami nagyon emberi történetre vágytok, akkor szívből ajánlom ezt a filmet. Ez nem egy kedves mese vagy fantázia, hanem az 50-es évek valósága, a maga minden nyomorúságával és szépségével. 

Eilisre nem sok jövő vár az 50-es évek Írországában. Így, amikor lehetősége adódik, hogy New Yorkba utazzon igyekszik kihasználni az alkalmat. Brooklynban aztán átéli mindazt, amint azok a fiatalok, akik egyszerre messzire kerülnek szeretteiktől. A gyötrő honvágyat és kétségeket azonban hamarosan feloldja egy új barátság, vagy még ennél is többnek a kezdete az olasz Maurizio személyében. Eilisnek azonban vissza kell térnie Írországban, ahol egy másik fiatalember várja.
A lánynak meg kell hozna a döntést, hogy az ifjú olaszt válassza és vele mindazt, amit a reményteljes new yorki élet nyújthat, vagy Írországban marad visszatérve gyökereihez.

A Brooklyn egy kedves szeretetreméltó alkotás, mely többet nyújt két órányi romantikánál. A filmben kirajzolódik az 50-es évek világa, és szépen árnyalva tárul elénk, milyen, amikor el kell hagyjuk szeretteinket.

 

2. Egy makulátlan elme örök ragyogása

 Ha megtaláltad az igazit, akkor azt többé nem törölheted ki a fejedből. Ez lehetne a film mottója.
Jim Carrey-t ebben a filmben szerettem meg igazán. Bár ez sem mentes az őt jellemző humortól, mégis nagyon mély és komoly alkotás.
Joel és Clementine szakítanak, és kitöröltetik kapcsolatuk minden apró részletét a fejükből. Valami azonban nem engedi, hogy Joel megszabaduljon emlékeitől. Újraéli szerelmük meghatározó időszakait, és így tárul elénk is különös szerelmük története.
Egy rendhagyó film, egyedülálló képi világgal és Jim Carrey-Kate Winslet páros szeretni való játékával. Ha nem valami szokványosra vágytok, akkor ezt ne hagyjátok ki.

 3. Amelie csodálatos élete


Már írtam róla itt. Azonban ha romantikus filmek, akkor meg kell említsem, mert számomra ez meghatározó alkotás. 
Ki ne akarna elmerülni a párizsi romantikában, és kóborolni a titokzatos Montmarte utcáin, ahol olyan szeretetreméltó és esendő emberek élnek, mint a naiv Amelie?
Van ebben a filmben valami bájos elvontság, miközben két kissé különc fiatal nem mindennapi egymásra találását követhetjük nyomon. A helyszín egy mesebeli Párizs, csupa mesébe illő szereplőkkel. Ha a hétköznapi csodák híve vagy, akkor ne hagyd ki, mert az Amelie csodálatos élete megmelengeti a szívedet.
 

4. Moulin Rouge

Ha már Párizs és Montmarte, akkor itt van a város egy másik arca. A századfordulón játszódó történet, egyszerre parádés és tragikus, miközben egy klasszikus szerelmi történet tárul a szemünk elé. Mindez az elmúlt évtizedek nagy slágereinek átdolgozásaival, és szemkápráztató képi világgal.
Christian a szegény angol író beleszeret a Moulin Rouge üdvöskéjébe, Satine-ba. Szerelmük eleve halálra van ítélve, ők mégis kitartóan küzdenek egymásért, nem törődve elkerülhetetlen végzetükkel.
Keserédes fantázia ez a XX. század fordulójának idejéről és a talán leghírhedtebb mulató mindennapjairól.
Ha szereted a musicaleket, a kissé könnyfakasztó történeteket, akkor ez lesz a megfelelő film. :)

5. Álom luxuskivitelben

Végül egy igazi klasszikus. Ha valaki nem látta, akkor ma pótolja be! :)
Audrey Hepburn méltán egy legtöbbet emlegetett filmje.
Holly elhagyva otthonát és férjét New Yorkba költözik, hogy ott meghódítsa a város előkelőségeit. Reggel ábrándozva bámulja a Tiffany kirakatát, majd játssza a nagyvilági nőt, elrejtve ezzel a benne lakozó szeretetéhes fiatal lányt. Így megy ez sokáig, míg egyszer megismeri Pault a nincstelen írót, és vele az igaz szerelmet is. Hollynak lassan döntenie kell, hogy felvállalja-e érzéseit, vagy tovább játsza a hűvös playgirl szerepét.
Ha nem láttad még az "Álom luxuskivitelben"-t, és szeretnél valami klasszikusat, akkor ez lesz a megfelelő film, mely nem véletlenül örvend 56 év után is hatalmas népszerűségnek.Nos ezek az én nagy kedvenceim. Nektek mi a TOP 5 lista, ha romantikus filmekről van szó? :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése