2017. január 29., vasárnap

Ez volna az a bizonyos Álom?

Hosszú időn át alig jutottam el moziba. A szabadidőmet azzal töltöttem, hogy bepótoljam elmaradásom, és igyekeztem végignézni a filmtörténet nagy alkotásait. Az a fajta ember vagyok, aki bár könyveket ír, és szeret olvasni, valahogy mégis a filmek húznak hozzám közel. Tavaly pedig sok jó filmet láttam. Ráadásul közönségfilmeket, amelyek meglepő mód olyan mély mondanivalókat hordoztak, amiket sosem vártam volna mondjuk egy Marvel filmtől.
Az Amerika Kapitány: Polgárháború megmutatta, hogy bizony minden ember esendő, még azok is, akik valamiért kiemelkednek a társadalomból, és hogy a jó meg a rossz fogalma bizony sokszor relatív.
A Doctor Strange, habár már sokszor láttok, de megmutatta, hogy milyen fontos túllépni az egoizmusunkon és tennünk a világért , de sosem adhatjuk fel teljesen önmagunkat.
A Legendás állatok és megfigyelésük végre megmutatott egy szerethető esetlen hőst, bizonyítva, hogy nem kell Batmannak vagy Vasembernek lenni a nagy tettekhez. Valamint azt, hogy önmagunk és érzéseink elnyomása milyen szörnyű következményekkel járhat.
És még sorolhatnám, de nem teszem, csak azokat akartam kiemelni, amik tavaly tényleg nagy közönség kedvencek voltak. Szórakoztattak, de tanítottak, még ha nem is rágták a szánkba ezeket az igazságokat.

Ma pedig az év első filmjeként megnéztem a Kaliforniai álmot... (Innentől SPOILERES kritika.)
Bevallom voltak elvárásaim a rengeteg jelölés miatt. Már előre szerettem a filmet. Aztán azon kaptam magam, hogy csak szeretném szeretni, de nem tudom. Végig drukkoltam, hogy minden ami a két óra alatt történt, majd értelmet nyerjen. Ott legyen a klisés ám happy end befejezés, vagy épp valami tragédia, de nem volt. Elmaradt a katarzis sajnos, pedig az alaptörténet és mondanivaló bizony üthetett volna.

A történet két álmait kereső fiatalról szól, Na jó már 30-on túl. Ryan Gosling karaktere jazz zenész, álma egy jazz klub, Emma Stone meg élete filmszerepére vár. Kudarcok sora éri őket újra meg újra. Aztán egymásra találnak, és segítik egymást egészen addig míg elérik azt, amire mindig is vágytak. aztán dönteniük kell, és hiába a szerelem, ők az álmokat választják.

Így leírva a történet remek. Hiszen a ma emberének ( a legtöbbünknek) a mindene az, hogy elérje hiú álmait, feláldozva ezzel sokszor a fontos kapcsolatokat. Itt van két ember, akik hiába lehetnének együtt boldogok, de képtelenek a kompromisszumra (tulajdonképpen ez fel sem merül bennük), egyszerűen elválnak útjaik a siker felé vezető úton. Itt megjegyzem sokkal jobb lett volna, ha ennek súlya van. A film elejétől három befejezés volt lehetséges:
1. A két főszereplő végül összefog, és együtt dobbantanak valamit, és minden szerelem és boldogság
2. Valakinek meg kell halnia.
3. Végül a szerelem és a karrierizmus harcában az utóbbi kerül ki győztesen.
Nos a 3. volt a befutó, de nem volt igazi konfliktus. Tulajdonképpen semmi sem volt. Pedig itt tényleg komoly dilemmákról van szó. Mikor adom fel önmagam? Eladhatom magamat az álmaimért? Vajon a szerelem felülkerekedhet a nagy ábrándokon? 
Ezek a kérdések épp csak felmerülnek, bár talán valami fel sem merül. Elmaradnak az igazán fontos dialógusok, melyeknek súlya lehetett volna. Ahogy sokkal nagyobb áldozatokat is követelhetett volna a siker, mint ez a románc. De sajnos magának a szerelemnek sem éreztem igazán a súlyát. Bár a zene a dalbetétek próbáltak erre rásegíteni, de csak részben sikerült. Így azonban számomra nem tudott átjönni az az igenis fontos mondanivaló, ami ott volt az alaptörténetben.
A karakterek sem voltak teljesen kidolgozva. Talán Gosling karakterét tudtam igazán kedvelni, és az utolsó pillanatának tényleg volt súlya, azért megérte a filmet végignézni.

Szóval összességében nekem kicsit csalódás volt a film, pedig jó alap történettel és remek színészekkel operált. Mindenesetre, ha valaki könnyed zenés kikapcsolódásra vágyik, annak ajánlom a, mert összességében kedves film, randira, vagy ha el akarunk merülni egy kicsit az álmainkban, tökéletes. De aki valami mélyebbre vágyik, az talán csalódni fog.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése