2016. november 10., csütörtök

Írótársak kérdeztek. :)Ez a bejegyzés most azért született, mert a Könyvmarketing nevű facebook csoportban nem rég a nap írójaként engem kérdeztek a többiek.  Ez úton is köszönöm a lehetőséget nekik! :)
Íme a kérdések és válaszok:

Mondj magadról pár szót!

Nóri vagyok és Tatabányán lakom. Már gyerekkoromban is írogattam meséket, sőt egyszer én magam illusztráltam egyet. Sokáig erre voltam a legbüszkébb. Aztán a másik nagy szenvedélyemnek, az utazásnak hódolva idegenvezetést tanultam, majd felvettem mozgókép szakra a főiskolára. Bár a képzés alatt inkább mindenbe csak belekóstoltunk, azért tanultam hasznos dolgokat. Többek között történetvezetést, dramaturgiát, amiket most nagyon jól tudok hasznosítani. Terveim szerint másoknak is segítve. Nagy vágyam, hogy mások könyveiben lektorként is közreműködhessek egyszer.


Beszélj leendő könyveidről!

Most éppen két könyvem kerül nyomdába, egyelőre kis példányszámban (erről írok a következő kérdés alatt).

Az első „A változások kora” .  Ez egy olyan történet, aminek az alapja már legalább 10-12 éve a fejemben volt, de nem volt elég tudásom és időm belevágni.  A cselekmény elindítója mindössze annyi, hogy a főhős nagyon szeret egy nála jóval rangosabb és gazdagabb lányt. Elhatározza, hogy valami módon karriert csinál, hogy feljebb jutva a társadalmi ranglétrán majd méltó legyen a lányhoz. Ez az „utazás” azonban sok küzdelemmel jár, főleg miután matrózként egy lázadás kellős közepére csöppen. De nem csak ez nehezíti a dolgát, hanem egy másik kérő, valamint az egyre gyorsabban és egyre aggasztóbb irányba változó világ.

A cselekmény 1909 és 1920 között játszódik, és egy olyan generációt mutat be, akik akkor váltak felnőtté, mikor zajlott az I. Világháború gyökeresen megváltoztatva őket és meghiúsítva ábrándjaikat. A történetet négy kötetben tervezem megírni, amiknek az első változata már készen van.

A második könyv címe: A hercegnő és a sárkányok dala.

Ez egy gyermek fantasy vagy meseregény, ami a 9-14 éves korosztálynak szól főképp. A történet egy kitalált birodalomban játszódik, ahol egy Nagykirály mellett négy másik is uralkodik a földrész 1-1 égtája felett. A Nagykirály azonban teljhatalmat akar, és a Keleti királyságban szunnyadó sárkányokat felébresztve szeretné leigázni a többi uralkodót. A sárkányokat azonban csak egy valami bírhatja engedelmességre. A három főhős, Felicia a tolvajlány, Edmund, az apród és Sir Marcus a lovag kapják a feladatot, hogy próbálják meghiúsítani a Nagykirály tervét.

A könyv születéséről, annyit kell tudni, hogy ez egy barátnőm tíz éves kislányának karácsonyi ajándéka lesz, aki arra kért, hogy írjak neki egy könyvet, ami az övé. Ossz meg egy marketinggel vagy könyvkiadással, könyvírással kapcsolatos tapasztalatot!

Mivel ezek az első könyveim, nincs nagyon tapasztalatom. Jelenleg kísérletezek, ugyanis egy külső ok miatt, nem tudtam kiadónak elvinni a könyvet (Underground). Ellenben szerettem volna karácsonyra legalább a tágabb ismeretségi körömnek megmutatni, így kezembe vettem a dolgot. Találtam nyomdát, akik szerintem tényleg jó árban nyomtatnak és segítőkészek. Szóval rendeltem tőlük, ezeknek a fele már előjegyezve el is kelt, a többinek egy részét meg nyereményként elosztogatom az oldalamon. Ha másra nem, hát arra jó lesz, hogy az emberek megismerjék a könyvemet, és utána esetleg többekhez eljusson. J

Nekem eddig az a meglátásom, hogy érdemes volt ebbe belevágjak, mert lelkesítő közvetlenül kommunikálni az érdeklődőkkel, ahogy az is jó érzés, hogy a könyvem szinte teljes egészében az én, és azoknak az embereknek a munkája, akikkel szívesen dolgozom együtt.

Milyen az írói módszered?

Általában vázlatolok, firkálok, aztán mire le ülök írni, ezek valahogy elvesznek. Na jó, nem mindig, de olyan vagyok, aki az alapot persze pontosan igyekszik megtervezni, de azért hagyom, hogy jöjjenek írás közben az új ötletek. 


Könnyen írsz sokat, vagy hosszabban érleled magadban, mielőtt leülsz írni?

Általában sokat gondolkodom. Szeretem a kirakós darabkáit a helyükön látni, mielőtt leülök írni. Persze van, hogy menetközben változik valami. Azért sosem ülök le, hogy írjak. Inkább zenét hallgatok, sétálok egyet, és ha valami már kerek egész, akkor ülök le a gép elé.


Hogyan alakítod ki a saját univerzumodat?

Nos, ez izgalmas kérdés. Engem nagyon be tud szippantani egy-egy történetem világa. Egészen beleélem magam a helyzetekbe, annyira, hogy mikor A változások kora folytatásának háborús fejezeteit írtam egészen fásult lettem, és senki sem értette mi a bajom.

Szeretek mindent kidolgozni. Imádok mesélni. Rengeteg háttér információt írok magamnak, amik egy része így vagy úgy bekerül a regénybe. A Hercegnő és a sárkányok dalának történelme van. A változások koránál pedig figyeltem, hogy szót ejtsek fontos történelmi eseményekről, és más egyébről, ami tapinthatóbbá teszi azt a kort. Egy történet kitalálásakor ez az, amit leginkább élvezek, megteremteni a világot.

Ide vonatkozva, még az is felmerült, hogy több szemszögből közelítem meg a történeteimet. Ez igazából a Változások kora kapcsán fontos, mert az a regény 5 szemszög karaktert tartalmaz, akiknek a szemén át látjuk a fejezeteket. Ez egy érdekes kísérlet részemről, és jó arra, hogy a történetet és a főszereplőket más-más megközelítésből is megismerje az olvasó.

Van-e valamiféle rituáléd, rigolyád írás előtt, közben?

Írás közben nincs, esetleg zenét hallgatok. Ellenben ha lehet, gyalog megyek mindenhová fejhallgatóval a fejemen. Kizárom a külvilágot, csak figyelem az embereket, hallgatom a zenét és a történeten gondolkodom. Ugyanígy, mielőtt elalszom. Ez a két dolog kell. Így tudok ötletelni a legjobban.


Mikor szoktál írni?

Bármikor, amikor van ötlet, de mostanában szinte minden nap, bár most tördelek és egy másik könyvet lektorálok, úgyhogy most nem igen van időm a saját könyvemre, pedig már nagyon várom, hogy írjak.


Naponta foglalkozol vele vagy ahogy épp időd engedi?

Fejben naponta, sőt ha gépelni nincs is időm, azért vázlatokat Írogatok, vagy újra olvasom, amit írtam. Valamit mindig igyekszem csinálni, különben kiszakadok a történet világából és nagyon nehezen rázódom vissza.


Mennyire vagy következetes, ha írásról van szó?

Igyekszem az lenni. Nem került még ki közönség elé könyvem, ezért nem tudom, mások mit gondolnak. Azon vagyok, hogy történeteim kerek egészek legyenek. Ha valamit leírok, az biztos utal egy későbbi vagy múltbeli eseményre, ami majd fontos lesz, esetleg lényeges a szereplő ismertetése szempontjából. Próbálok gondosan tervezni és nem a véletlenre bízni a szereplőim sorsát.


Honnan jött az ötlet a regényedhez?
Két dolog foglalkoztatott nagyon. Az egyik, hogy milyen is lehetet anno a 10-es években élni, és a boldog békeidőkből egyszerre belecsöppenni a háborúba, majd próbálni túllépni ezen.
Valamint az, hogy egy olyan ember, akit még nem fertőzött meg a világ, aki még egészen tiszta lelkű, miként változik meg, ha újabb és újabb és egyre nagyobb küzdelmeknek van kitéve. Kíváncsi voltam, mi lehet az a határ, mikor azt mondhatjuk már nincs visszaút, és vajon mennyire nehéz megharcolnunk önmagunkkal. Így jött a szegény, jó szándékú, de önérzetes főhős, akinek a könyvek során leginkább önmagával kell majd megküzdenie, miközben íródik a történelem…

Milyen módszerekkel gyűjtesz információt, inspirációt az íráshoz?
Mivel ez egy történelmi ihletésű regény (nem mondom, hogy történelmi, mert őszintén nem törekedtem a milliméter pontos tényszerűségre). Sokkal inkább érdekelt a kor lelkivilága, mint a tényadatok. De persze abból is van bőven. Van szó a Titanicról, a telefon, elektromosság hódításáról, anarchizmusról, majd az írek függetlenedéséről és persze a Világháborúról, de nem ezek a főszereplők.
Sokat olvastam hasonló könyveket, meg néztem filmeket, amik segítettek beleképzelni magam ebben a korba. De sok tényadatot is kerestem. Olvastam például akkora naplóbejegyzéseket, hogy megismerjem a tábori lelkészek mindennapjait stb. stb. :)
 


Még egyszer köszönöm a kérdéseket, és egyúttal köszönöm azoknak is, akik valami módon segítettek a könyvek elkészültében. :) 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése