2016. augusztus 15., hétfő

Regényt írok 23. rész (Már majdnem kész. Kinek mutassuk?)

Hosszú hallgatás után ismét itt vagyok. 
Az elmúlt hónapok némileg utazgatással, munkával, és a regény írásával teltek. Nagyon lelkes vagyok, tán még sosem álltam ennyire közel, ahhoz, hogy megvalósítsam az álmom. :)
A könyv köszöni jól van, legalább is az első kötet, most az utolsó javítási és szerkesztési munkák közepén tart. Persze biztosan sok teendő lesz még vele, de ez már tényleg a finis.

Épp ezért olyan témáról szeretnék írni, ami kicsit talán szubjektív, de azért van néhány fontos apróság: Kinek mutassuk meg a félkész könyvet?


Ha kezdő író vagy (ahogy én is) , előfordulhat, hogy elbizonytalanodsz egy-egy negatív kritika kapcsán, ellenben az sem vezet sokra, ha az elfogultabb rokonoktól, barátoktól bezsebeled, hogy mennyire jól írsz, közben pedig halmozod a hibákat. Az, hogy kiknek adjuk oda az első változatokat döntő lehet. Egy valamit azonban észben kell tartani. A történet a tiéd, azt senkiért sem kell megváltoztatni. Kivéve, ha az ember tényleg nagy butaságot, logikátlanságot ír.
Ne mutogasd a könyvet mindenkinek. Főleg ne az első változatot. Olyanokat válassz, akik, vagy értenek némelyest a dologhoz, sokat olvasnak, és amennyire lehet el tudják tőled vonatkoztatni az irományod. Legyen ez mondjuk 3-4 ember. Több ne, mert az csak téged is összezavar.
Fontos, hogy mérlegelj. Ne javíts rögtön, de ne is vesd el azonnal mások ötleteit. Az írás tulajdonképpen legegyszerűbb része, míg begépeled azt a pár száz oldalt. Utána jön a neheze, mikor újra és újra átírod, és többedjére már te magad is kritikusabb vagy.
Persze sokat alakul a történet, ahogy javítgat az ember, de legfőképp a te szájízed szerint alakuljon, mert ha túl sok ember tanácsait akarod megfogadni, a vége egy könyv lesz, amit te magad sem szeretsz már, mert egészen más, mint, amit anno megálmodtál.

Szóval írjatok, írjatok, mert az csuda jó dolog! :) De semmiképp se adjátok ki olyannak a félkész munkákat, akivel nem tudtok rendesen konzultálni, vagy aki túlságosan elfogult. A legfontosabb végső soron, hogy a könyved érdekeit tartsd szem előtt, ebbe pedig komoly munkát kell belefektetni.

Ti hogy vagytok az írással? Magatoknak írtok, vagy inkább a fióknak? Mennyire fogadjátok meg a kritikát? :) Írjatok kommentet itt vagy facebook -on

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése