2016. augusztus 22., hétfő

Egy távoli előzetes, és egy kis pacifizmus

Általában nem írok le olyasmit, ami még időrendben később, akár kötetekkel később következik. Tegnap azonban nagyon kikívánkozott egy rész az újraírt 3. kötethez. Ez az epizód még nem kapott címet, és még messze van attól, hogy fontosabb részleteket eláruljak, de most itt megosztok veletek egy pár sort, leginkább azért, mert egy olyan generáció lelkiállapotát próbálja leírni, akik épp száz éve éltek, közel annyi idősek voltak, mint én, és néhányan, akik ezt olvassák, épp úgy voltak terveik, amiket összetört a Világháború. Szóval legyen ez egy pici emlékezés, erről a generációról, és egy kis előzetes a könyvből....
100 éve, 1916 -ban, még csak félúton járt az I. Világháború...

"Charlotte csak hallgatott. Nem tudott mit mondani. Minden egyes elhangzott szó fájt neki, mert nem csupán Henry, de egész generációja rettegését fedezte fel a hallottakban. Ő maga sem volt biztos abban, hogy valaha képes lesz úgy élni, mint a háború előtt. Olyan volt, mintha minden száz éve lett volna; a bálok, a piknikek, a díszes vacsorák, a játék a tóparton, a dombokon. Micsoda álmai, micsoda elképzelései voltak neki, Henry –nek, George –nak és minden velük, egykorú fiatalnak. Hányak álmát törte ketté a háború? Hányan veszítették el fiaikat, testvérüket, vagy szerelmüket, vagy hány fiú vált nyomorékká, azért, mert a lövészárkokba küldték őket? Charlotte –nek eszébe jutott a bátyja, aki még most is alig bírt járni, Johnatan, aki épp csak felnőtt, és meg kellett halnia.

 ..

Hiába keresett volna értelmet ezekben az eseményekben, nem tudott. Nem volt értelme. Az egész egy nagy hazugság volt, mely kettészakította a világot. Ők voltak a jók, vagy a németek? Volt –e egyáltalán rossz? Charlotte fejében úgy kavarogtak a kérdések, a dühös gondolatok. Ki fizet majd Henry és minden más katona lelkéért, életéért? Ki számol el azokkal, akiket a halálba küldtek, megnyomorítottak, mert azt hazudták, hogy valami nagy és nemes dologért szállnak harcba? Milyen jobb világ jöhet ezután? Válasz egy kérdésre sem jött, talán nem is volt válasz."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése