2016. június 26., vasárnap

filmekkel a drog ellen

1987-ben ezt  a napot kiáltották ki Kábítószer-ellenes Világnapnak.
A filmművészetben is rengetegszer dolgozták fel a drogfüggőséget.  Olyan kultfilmek készültek, mint a Transpotting, Egy kosaras naplója, Rekviem egy álomért, Félelem és reszketés Las Vegasban, és még sorolhatnánk.
Egy Kosaras Naplója


Nem szeretnék kampányolni, sem a filmeket egyesével elemezni, (bár erre lehet, még fog sor kerüli), csupán nagy általánosságban arról beszélni, mennyire van létjogosultsága ezeknek a filmeknek, és válhat-e a társadalom hasznára.
A világon több millióan szenvednek, kábítószer és egyéb drogfüggőségekben. Véleményem szerint, ezek megelőzésében jóval kevésbé játszanak már szerepet az iskolai előadások, hisz az valami kötelező formaság, ami nem biztos, hogy eléri a kívánt hatást a fiatalok körében. Épp ezért a film egy nagyon hasznos eszköz arra, hogy bármilyen témában megszólítsuk az embereket.  Aki bármelyik fent felsorolt, vagy más témába vágó filmet végignéz, biztos, hogy sokkal inkább képes lesz beleélni magát ebbe a helyzetbe, és szinte testközelből megtapasztalni, a kábítószer életünkre gyakorolt végzetes hatásait.

Trainspotting

Rátok mely filmek voltak a legnagyobb hatással? Mennyire tartjátok fontosnak az ilyen filmek elkészültét?
Írjátok meg kommentben, itt vagy facebookon.

https://www.youtube.com/watch?v=yVIRcnlRKF8

1 megjegyzés:

  1. Mindenféleképp van létjogosultságuk. Megfelelően felépítve valóban segíthetnek. Szerintem.
    Drogozásról és dohányzásról - esetleg depresszióról - szóló filmek annyira nem is, de a háborúk utáni életről szólók legtöbbje nagyon meg szokott érinteni, nagy hatással vannak rám.
    Hogy valaki miért űz káros szenvedélyeket azt nagyon ritkán értem meg. Az eszemmel felfogom, de a másik felem nem. Filmekben az ilyet általában elutasítom, mármint ritkán sajnálom meg a lecsúszott karaktereket. Lehet, azért, mert bármikor találkozhatnék velük és ezt a helyzetet nem akarja az agyam elfogadni :/
    A felsorolt filmekből egyébként egyet se láttam, csak a Requiem egy álomért ismerem.

    VálaszTörlés