2016. június 28., kedd

Az epikus pillanatok évada (Trónok Harca)

Tegnap elérkezett a várt/nem várt pillanat, a Trónok Harca évadzárója. Az elmúlt tíz héten minden hétfőt volt miért várni, ami valljuk be nem gyakori. De ez most így volt, és bizony jó néhányszor megörvendeztettek bennünket epikus pillanatokkal, melyekhez részemről kimondottan jól jött néhány átvezető epizód. Azért az be kell vallanunk, hogyha az évad közepén nincs az a 2-3 rész, ami picit laposabb (de ez tényleg csak a 9., 10. epizódhoz képest), akkor ez a két utóbbi sem ütött volna ekkorát.
Na de nézzük meg milyen is volt ez a bizonyos 6. évadzáró, melyben (ahogy az egész évad során) egyértelműen a nők vittek mindent, na meg Havas Jon.  (SPOILER-es beszámoló következik)

Először is vegyük át kicsit, milyen nagy pillanatok voltak ebben az évadban, melyek így vagy úgy de egy messzemenően katartikus záró epizódok vezettek: (következzék a lista a teljesség igénye nélkül)

1. Havas Jon feltámasztása.:  Szinte nem volt olyan, aki ne bízott volna ebben, mégis hatalmas pillanat volt, mert ez a tény, hogy Havas Jon feltámadt még inkább megerősítette, azt, amit már régen tudunk, hogy ő, aki "Semmit se tud" a történet egyik, ha nem a legfontosabb szereplője

2. Greyjoy-ok felemelkedése: Na nem  a ház, csak Theon és Yara, de számomra nagyon megindító volt, az, ahogy Yara a maga módján pátyolgatja öccsét. Ráadásul Theon az évad végére egyre inkább kezdi visszanyeri személyiségét. Én nagyon kíváncsi vagyok, hogy mi lesz belőle, és végül megmarad-e ebben a szövetségben. Egyébként én őt, és Tyrion-t látom a kulcsnak a Starkokkal való szövetségre, mert akármit is művelt Theon, a Sansával való szökése némileg enyhített ezeken.
Yara és Daenerys szövetség kötése pedig szintén hatalmas jelenet volt, nem csak jól érezhető flört miatt, hanem mert két erős nő lett egymás szövetségese, mely igen fontos lehet majd a végjátékban.


3. Sansa: Mint fiatal lány, ha eddig valaki azt mondta volna, hogy Sansára hasonlítok leginkább, tuti kiakadok. Ő volt eddig a sorozat igaz hercegnője, aki teljesen tudatlan, csak szenved, és csak sodródik. De ez most megváltozott. Nem csoda, volt ok felnőni. Sansa óriási karakter fejlődését öröm volt nézni. Persze tettei néha megkérdőjelezhetők, és még mindig nem tökéletes, de én nagyon kíváncsi vagyok hová fog jutni ez a karakter a sorozat végére.


4. Hodor: A kezdetektől fogva Hodor mindenki kedvence volt. Ez szerintem tagadhatatlan. Itt van ez a sorozat, ami hemzseg a brutalitástól, gonoszabbnál gonoszabb szereplőktől, erre itt van Hodor, a maga együgyűségével és ártatlanságával. Egy ilyen karakter nem lehet ok nélkül egy sorozatban. És valóban!  Azt hiszem, hogy Hodor nevének megfejtése, és hősies halála mindannyiunk emlékezetébe belevésődött. Bár tragikus, de méltó lezárása volt a karakter pályafutásának.

5. Benjen Stark: Az első epizódban tűnt el, és most megjelent. Nem kellett sokat szerepelnie, és látszólag nem is sokat tett hozzá a történethez, de ez nem így van. A magam részéről úgy gondolom ő lesz az egyik összekötő kapocs a holtak és élők közt, mely majd nagy hatással lehet a háborúra. Mellesleg megmenekítette Brant, aminek örülünk, mert olyan dolgok tudója, melyek sok mindent megváltoztatnak majd Westeroson.

6. Egy lány most már Arya Stark: Hosszú, majdnem két évadon át lehettünk tanúi Arya kiképzésének, ami néha okkal volt kínkeserves mind a nézők, mind Arya számára. De megérte várni, mert az identitását gyakorlatilag apja lefejezésekor elveszítő Arya végre visszatalált önmagához. Ehhez pedig valóban senkivé kellett válnia. 
Bár az epizód önmagában tartogatott némi túlzást, de azt hiszem megérte, mert végre visszakaptuk azt a Stark leányt, akit már évadok óta vártunk.


7. A Fattyú halála (Bocs, bocs, ezt le kellett írjam :) ) : Szóval Ramsay végre megkapta, amit megérdemelt, épp úgy, ahogy az kellett. Hozzátenném mindenki kedvenc szadista rohadékja az utolsó pillanatig hozta a formáját, és az epizód végén picit hiány érzetem lett, hogy vajon most ki lesz az akit kollektívan lehet utálni. Túl sokat azonban nem kellett találni, mert lett, nem is akármilyen, és ezzel lett értelme igazán Ramsay halálának, mert tán még egy nála is kegyetlenebb és őrültebb  gonosznak kellett átadnia a helyet. De erről, majd a következő posztban.


Természetesen még elég sok olyan pillanat adódott, amire jó visszaemlékezni, mert sok minden történt, ami teljesen átírta az erőviszonyokat, és a szereplők lassan odakerülnek, ahol majd a végjátékban helyük lesz.
Nektek mik voltak a legnagyobb pillanatok? (Az évadzárót külön posztban szándékozom kivesézni. )
Írjátok meg kommentben itt vagy facebook-on. :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése