2016. május 20., péntek

Miért szeretjük a Trónok Harca szereplőit?

Most, hogy a sorozat 6. évada végre elindult, engem is újra foglalkoztatni kezdett a történet. Különösen a karakterek, ezért úgy döntöttem, belekezdek egy sorozatba, amiben a sorozat szereplőről fogok hosszabb, rövidebb bejegyzéseket írni. Íme itt a bevezető. :) (Az írás spoilert is tartalmaz)

Az elmúlt nagyjából 10 évben rengeteg jobbnál jobb széria jött ki, amik az idő előrehaladtával már épp olyan felhajtást voltak képesek gerjeszteni, mint egy mozifilm. Ennek oka az, hogy a Tv sorozatok számára is több pénz áll rendelkezésre, amely által jóval összetettebb történeteket tudnak képernyőre vinni. Az első ilyen sorozatok sikerei után pedig egyre bátrabb ötletek kerültek elő, egyre több lehetőséget adva a nézőknek.

De mitől különleges a Trónok Harca, amiért évadról évadra egyre több ember kapcsolódik bele a nézésébe, vagy a könyvek elolvasásába?


Én leginkább a történetvezetést és a karaktereket emelném ki.
A cselekmény rendkívül szövevényes. Több írás is foglalkozik vele, hogy a Trónok Harca tele van valós történelmi utalásokkal. Martin ugyebár maga is elmondta, hogy a történetet a Rózsák háborúja ihlette. És valóban rengeteg valós személy és Trónok harca béli karakter között vonhatunk párhuzamot. Westeros világa rendkívül gazdag és részletes. A cselekmény során szinte minden részletét megismerhetjük, de mindig lesz valami új, amit eddig nem láttunk.
A történet rengeteg szálon fut, sok-sok karakter életét követhetjük nyomon, melyek külön-külön is izgalmasak, de valahogy minden összefügg, és egy véleményem szerint katartikus végkifejlet felé tart.
És kik ezek a karakterek?
Nos ez, az, ami miatt én igazán szeretem a Trónok Harcát. A szereplők ugyanis igen nehezen mondhatók feketének vagy fehérnek, jónak vagy rossznak. Mindannyian kerülnek olyan helyzetekbe, mikor hősökké, példává válnak, és olyanba, mikor élből gonosznak tituláljuk őket.
Persze azért nagyjából lehet tudni ki milyen, Joffrey vagy Ramsey például egyértelműen gonosz karakterek, de különböző módokon. Joffrey egy hisztis kamasz, aki alkalmatlan arra a feladatra, hogy király legyen, ettől lesz ennyire hisztérikus a viselkedése, mely alapvető rosszindulatával párosulva számos gonosz tettre sarkalja. Ramsey ellenben igen megfontolt, és ravasz. Minden tettét átgondolja, és ezeknek idővel jóval nagyobb súlya van.  Joffrey halála óta én egyértelműen félelmetesebbnek tartom Ramsey-t. Talán a hidegvére miatt.

Rajtuk kívül is van természetesen, több karakter, akik rosszindulatúak, de ők nem jutnak olyan fontos szerephez, vagy legalábbis hosszú lenne részletezni őket.
De itt vannak a pozitív hősök. Ramsey és Joffrey nem igen tudnak felmutatni olyan tetteket, mikor azt gondolnánk, beléjük is szorult jó. A pozitív hősök, azonban minden gyarlóságokkal együtt pozitívak.
Ott van Daenerys, aki elsőre teljesen akaratán kívül sodródik ebbe a történetbe, de ahogy egyre több mindent kell átélnie, úgy lobban lángra és lesz végül igen erős női vezetővé. Dany-t alapvetően az a cél vezérli, hogy átkelve a Keskeny-Tengeren visszakapja a megérdemelt Vastrónt. Közben pedig rabszolgákat szabadít fel, de tesz rengeteg olyan meggondolatlan dolgot, mely komoly áldozatokat követel.
A másik hasonló hős, Havas Jon, aki eleinte inkább csak sodródik az árral, majd a Falon túlról visszatérve válik vezetővé, és ezáltal súlyos döntések meghozójává. Ő és Daenerys egyértelműen a történet legfőbb karakterei, és ha lehet mondani, a pozitív hősök.

De vannak, akikről valóban nehéz dönteni. Ilyen például Jamie vagy Cersei, vagy épp a Véreb, de Tyrion is, hogy csak a legfontosabbakat említsem.
Az ő motivációik jóval nehezebben meghatározhatók. Joffrey ugye egyértelműen természeténél fogva rosszindulatú, mely az erős frusztrációjával vegyül. Ramsey hataloméhes, és ezt bármilyen eszközzel hajlandó elérni.
Daenerys-t az hajtja, hogy visszaszerezze azt, ami jogosan az övé, ergo hatalomra tör. De Ramsey-vel ellentétben, ő egy emberibb utat választ.
Jon pedig csupán teszi, amit kell, és a motivációja javarészt az, hogy mindezt jól tegye.
De ott van Cersei. Ő már első ránézésre azt sugallja mennyire rosszindulatú nőről is van szó. És szó, ami szó, Cersei valóban kegyetlen, de mi ennek az oka?
Hatalomvágy?  Az is, de nála ez nem elég mérvadó. Sokkal bonyolultabb a jelleme. Nos nézzük. Szerelmes az ikertestvérébe, amely kapcsolat egyértelműen vállalhatatlan. Míg apja él, folyamatosan annak nyomása alatt van. Szenved a gyerekkorában kapott jóslattól, mely szerint látni fogja meghalni mindhárom gyerekét, ebből ugye kettő már bekövetkezett. Mindemellett ő maga is szembesül azzal, milyen szörnyeteg is Joffrey. Végül pedig bele kell törődnie, hogy Margaery megjelenésével nőiessége is leáldozóban van. Mindezek épp elegek ahhoz, hogy Cersei ennyire rideg és kegyetlen karakternek hasson. De el lehet-e róla dönteni, hogy jó-e vagy sem?
Nos legyen ez a kérdés Nektek. :) Ti mit gondoltok a Trónok Harca karaktereiről? Ki a kedvenc, kit fojtanátok bele egy kanál vízbe, és kik azok akiken igazán elgondolkodtok?

Én hamarosan jövök, bővebb karakter jellemzésekkel. :) Kellemes hétvégét!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése