2016. május 28., szombat

Filmajánló: Éjjeli féreg

A héten sajnos nem jutottam el moziba, de sikerült, megnézzem az Éjjeli Féreg című alkotást, amit már jó ideje terveztem. A filmet Dan Gilroy rendezte, és 2014-ben került a mozikba.
A történet egy Lou Bloom nevű fiatalemberről szól (Jake Gyllenhaal), aki piti tolvaj, és jó ideje munkanélküli. Egy éjjel  egy szemtanúja lesz egy balesetnek, és találkozik szabadúszó videóssal, aki hasonló eseteket filmez le, hogy aztán eladja valamelyik TV csatornának.
Lou kap az alkalmon, és járni kezdi a los angeles-i éjszakát, bűnügyek és balesetek után kutatva. Kiderül, hogy igen tehetséges, így felfigyel rá az egyik csatorna, és öregedő szerkesztője, Nina (René Russo). Lou egyre inkább rabjává válik az éjszakai szenzáció vadászatnak, és egyre több mindenre hajlandó egy-egy jó felvételért.


Hogy miért ajánlom ezt a filmet? Nos az Éjjeli féreg alapjában egy egészen jó kritika, arról, mennyire képesek vagyunk szenzációnak tekinteni mások szenvedéseit. Az amerikai, de a mi híradóink is egyre inkább csak balesetekről, gyilkosságokról, és egyéb alapjában megrendítő, felkavaró dolgokról szólnak. Az is igaz, hogy vannak, akiknek ez szimpla üzlet, lehetőség a pénzszerzésre, és ezt prezentálja elénk a film. Mindez azonban nem új keletű, láttunk már hasonlót, sőt ennek tán mind tudatában vagyunk. A film igazi erőssége, maga a főszereplő, Lou Bloom.  Ez az ember enyhén pszichopata, végletekig udvarias, minden mozdulata olyan műgonddal megtervezett, hogy már ez önmagában félelmetes. Lou folyamatosan az internetről olvasott, amolyan "Hogyan legyünk sikeres üzletemberek" szövegeket mond, mindezeket ráhúzva saját kis bizniszére. Mindig tudja, mit kell mondani, még azt is megválogatja, mikor mutatkozik be Lou-ként és mikor Louis-ként.

Jake Gyllenhaal pedig zseniálisat alakít. Figurája első perctől fura, enyhén szólva, majd szép lassan adagolva süllyed egyre lejjebb, és mi nézők egyre kényelmetlenebbül érezzük magunkat, annyira para a srác. Miközben ő maga semmi kivetni valót nem talál tetteiben, sőt, az internetről megtanult frázisokkal mindent képes kimagyarázni.

Ha tehát szeretitek az efféle filmeket, én nagyon ajánlom, de azoknak is, akik csak valami elgondolkodtatóbb filmre vágynak. Az Éjjeli féreg mindenképpen olyan alkotás, amit érdemes megnézni, még ha vannak nála jobbak is ebben a műfajban. Ha más nem is de Jake Gyllenhaal alakítására még sokáig emlékezni fogtok.

Ti láttátok a filmet? Ha igen, hogy tetszett? Írjátok meg kommentben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése