2016. április 29., péntek

Regényt írok 15. rész (Néhány adalék a regényhez, azaz mi is folyik itt?)

Kedves Olvasók! :)

Nagyon-nagyon régen írtam, és ennek egy oka van.  Gőzerővel dolgozom a történeten, szinte minden másról elfeledkeztem az utóbbi időben. Elég lelkes vagyok, egyrészt néhány ismerősöm, akik kellőképpen kritikusak elolvastak néhány fejezetet, másrészt túljutottam a történet egyik legfontosabb drámai fordulópontján (Azért nem csavar, vagy fordulat szót használom, mert az esemény megtörténte előre tudható, ha az ember belegondol, mert írtam is erről) , ami ezért fontos, mert ez az a pont, mikor a szereplőim élete teljesen új irányokat vesz, ráadásul a téma elég érzékeny, így nagyon igyekszem figyelni arra, hogy ne drámázzam túl, de a másik végletbe se essek át. Az a célom, hogy a történet, a szereplők útja kellőképp megélhető legyen. A regény két fontos témája, pedig kétség kívül könnyen vezetheti tévútra az írót. 

De mi ez a kettő? (igen eddig nem sok mindent tudtatok a sztoriról, de most itt az ideje. :))
A szerelem és a háború. Nem nem egyszerre. Nem kell meg ijedni.
A történet főhőse, egy Henry nevű fiú, aki elhagyni kényszerül azt a birtokot, ahol szolgált Anglia északi részén. Titkos barátság köti őt a birtokon élő gróf fiához és két lányához. Közte meg a nagyobbik lány, Sarah között amolyan gyerekszerelem szövődik, mely megmarad később is. 
Henry elhagyva a birtokot, igyekszik kitörni, abból a reménytelen, nincstelen életből, ami neki kijutott. Míg ő éveken át tartó "utazásba" kezd, addig barátja a gróf fia, George elindul a pappá válás útján. A két fiatal útja sok ponton újra és újra összeér, miközben, egyre inkább felnőttekké válnak.
Henry előtt kinyílik a világ,és lassan megismeri annak lehetőségeit, és egyre magasabbra jut.
Sarah életében feltűnik egy másik kérő, és a lánynak dönteni kell. De, ahogy a történet hősei, úgy a világ is változik, az új eszmék, rájuk is hatással vannak. Aztán kirobban a Háború, ami teljesen megbolygatja  a szereplők életét.

Hogy miért akartam, ezt a történetet megírni? Igen sok oka volt. :) Remélem ezek közül van, ami titeket is érdekel.
1. Nagyon szeretem a fejlődés ill. felnőtté válási történeteket. (itt adott egy hős, aki szegény, nem ismeri a világot - majd lesz belőle egy felnőtt férfi, aki megjárta a háborút, és sok más sorsfordító helyzetet) Számomra az ilyesfajta történetek mindig nagyon érdekesek voltak. Nagy kedvencem volt mindig a Vörös és Fekete, valamint a Goriot apó című művek.
2. Miért éppen Anglia? Gyerekkoromtól, mióta csak történeteket találok ki, A brit táj, az ottani emberek nagyon érdekesek és inspirálóak voltak számomra. (Ez nem jelent, hogy nem szeretnék magyar vonatkozású történeteket írni. :) )
3. A kor. Erről írtam külön is. Számomra a XX. század fordulója, az I. Világháború kora, igen inspiráló. Ez az évtized tele volt hatalmas változásokkal, drámákkal. Az egész világ valami elképesztően hamis és képmutató volt. Mindenki küzdött a látszólagos békéért, de az események mégis háborúba torkollottak. Azt pedig jól tudjuk, hogy mennyire átalakult a társadalom a háború után. Én azt vettem észre, hogy mi ebben a korban szeretünk visszanyúlni ezekhez a témákhoz, főként talán azért, hogy  rossz dolgoknak megpróbáljuk kideríteni a miértjét, valamint a kellemes részeit szeretnénk mi is átélni. Valahogy én is így vagyok, mert az a korszak, nagyon izgalmas karakter drámák szempontjából.
4. Szerelem. Mindig ezzel kezdem, hogy van ez a Henry, meg ez a Sarah, és ők szeretik egymást. Ilyenkor mindenki felkiált, hogy "Ahh romantikus regény!". 
Nem az. Ez a szál, kvázi a történet elindítója, és persze végig kíséri a cselekményt, hisz egyszer lezárul valahogy ez a szál. A könyv azonban sokkal inkább Henry átvitt értelmű és szó szerinti utazásáról szól, az ő és a többi karakter felnőtté válásáról, és arról, hogyan vannak rájuk hatással a világban zajló események.

Nos ennyit még sosem írtam erről. :) És engem nagyon érdekel, ki mit gondol, úgyhogy, aki olvassa a bejegyzést, írja meg kommentben, vagy facebookon a véleményét, a történettel, témával kapcsolatban. Nagyon kíváncsi vagyok, és fontos a véleményetek!

Mindenkinek szép hétvégét, és olvassatok sokat! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése