2016. április 8., péntek

Regényt írok 13. rész (A mindig megújuló történet)


Mostanában egyre több olyan eset volt, hogy a cselekményt, ami már egy ideje a fejemben volt igazítanom kellett, néhány új ötlethez, amikről úgy éreztem szükségesek a történetbe, vagy épp olyan eseményhez, történelmi tényhez, amik a korrajz miatt fontosak.
Ilyenkor azonban felmerül egy dilemma, ami így vagy úgy, de az írás egyik szükséges, bár néha fájdalmas folyamata.
Még a főiskola alatt többször jártam úgy, hogy a kivitelezés nehézsége, időhiány, vagy más egyéb tényező miatt gyökeres változásokat kellett eszközölnöm a könyveken. Ez néha valóban fájdalmas volt, hisz egy gondosan megírt történetet, amit szerettem, teljesen át kellett alakítsak. Ez persze sok esetben, valóban jó eredményt hozott, de jó néhány történet van a fejemben, amiket nem hagyok annyiban, csak időt kéne szánni rájuk. :)
A most készülő regény esetében azonban már sokkal jobban fogadtam az ilyen átírásokat, sőt, néha kifejezetten érzem, hogy jó ötlet volt eltérni az eredeti elképzeléseimtől. Főleg, ha a hitelesség a tét, ami ugye egy történelmi vonatkozású regénynél elengedhetetlen. És ez miért jó?
Mert a karaktereim sokkal jobban belesimulnak az adott korba, amitől az olvasónak esélye lesz jobban átélni ezt viharos időszakot. Azt, hogy erre képes vagyok-e nem tudom, de az biztos, hogy napról napra új dolgokat tanulok, miközben írok, és valahol ez a csodálatos az egészben.

Ha írsz nyitott szemmel kell járj, és nyitottnak kell lenned a világra. A történetünk, ahogy egyre többet dolgozunk rajta, úgy kel életre, úgy kezdi járni a maga útját. Néha szereti, amit mi még rá akarunk aggatni, néha nem. Írás közben kitárul előttünk egy világ, aminek minden részletét meg kell ismerjük, ahhoz, hogy végül elkészülhessen a mű.
Épp ezért, ha valami miatt változtatni kell, ne féljetek törölni, esetleg mentsétek el a részeket, hogy később használhassátok, akár egy másik történethez. De fontos, hogy minden a történetet szolgálja, ne ragaszkodjunk minden elképzelésünkhöz, néha jobb, ha csak hagyjuk úszni a cselekményt a saját medrében.

4 megjegyzés:

 1. Ennél a bejegyzésnél lehetne nekem egy-két kérdésem?
  1.Honnan merítesz a történelmi témához?
  2.Milyen forrásokból dolgozol?
  Nem egy romantikus könyvet olvastam, ami a viktoriánus Angliában játszódott, és volt, hogy igen részletes leírást adtak a ruhákról, amiket a szereplők viseltek. Elhatároztam, hogy utána nézek az akkori öltözködési szokásoknak. Kellett egy kis idő, mire sikerült rájönnöm, hogy milyen szavakat kell egyáltalán beírni a keresőbe, hogy biztos forrásból származó, részletes írásra bukkanjak, vagy egy könyvcímre az adott témához kapcsolódóan, és Viktória nem is uralkodott olyan régen. Honnan merítenek a középkori esetleg időszámításunk előtti korban játszódó történelmi hűségre adó regények írói...
  Ez a kérdés már rég óta foglalkoztat. Nem merek belekezdeni addig komolyabb történelmi, társadalmi ismereteket igénylő írásokba, míg nem látom át teljesen vagy épp megfelelő mértékben az egészet. /Persze ebben a keresésben, illetve annak elhanyagolásában szerepet játszik, hogy nem vagyok rákényszerítve, hogy feltétlen történelmi témában írjak*, és a lustaság./
  *néha eszembe jut és elméleti szinten eljátszogatom a gondolattal.

  Kíváncsian várom válaszaid, ha van időd rá, Zsazsi :3

  VálaszTörlés
 2. Elsősorban netről, meg a régebbi töri ismereteimből, más filmekből, könyvekből. De most épp ott tartok, hogy a könyv első 2 kötetének első változata kész, már ha nem számolom a rengeteg változtatást, ami csak a vázlatokban látható. :) És most ha újra neki futok szeretném kiegészíteni több ilyen leírással, ami jobban bemutatja a kort.
  Amúgy én konkrétan a társadalmi dolgokra mentem rá, a háborús fejezeteknél sok beszámolót olvastam, a lövészárkokban folyt életről stb. :)
  De amúgy nem megyek bele jobban a történelmi leírásokba, mint, amennyire a sztori megköveteli. alapból ez egy fejlődés regény lesz. De majd hamarosan írok róla rendesen.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Meglepő módon az egyik legrészletesebb leírást egy online szerepjátékos oldalon találtam a keresett kor társadalmáról, mindennapi életéről (a történelmi hátteret könnyebben megtaláltam) Már csak némileg fel kell turbóznom az angoltudásom, és beleáshatom magam az idegennyelvű forrásokba is, amiket említ ^.^"
   A beszámolók említésével adtál egy új ötletel, köszönöm! Körbe fogok nézni azon a téren is, hisz könyvben eddig leginkább regényeket olvastam, de biztos találok néhány érdekes naplót is, ha keresgélek. :3

   Addig is, várom azt a "rendes írást" ;)

   Törlés
  2. Igen, alapból, ha az ember mélyen bele akarja ásni magát, akkor muszáj könyvtárazni, mert a net gyakorlatilag szemétdomb. Van itt minden, de nem tudhatod, mi az, ami tényleg hasznos.
   De vannak fent tényleg feljegyzések, naplók, levelek, azok elég jók.
   Az utóbbi bejegyzésemben, írtam a sztoriról. :)
   Amúgy én az első kötetben épp ott tartok, hogy kész, de most szeretném helyretenni a történelmi bakikat, meg picit többe adni a korrajzból, hogy segítse az élményt, ha az kés, akkor szerkeszteni kell, és remélhetőleg elindulhat a kiadási procedúra. :)

   Törlés