2016. március 23., szerda

Regényt írok 7. rész (Segítség elakadtam!)

Az írás elsőre talán nem tűnik olyan bonyolultnak, hisz, ha a fejemben ott a történet, a karakterek készen állnak, akkor mi baj lehet? Nos több, mint amire a naiv "elsőregényes" írópalánta gondol. :)

Elsőként ott az a bizonyos válság. Megvan a történet, minden klappol, de valahogy nem áll össze az egész. Egyszer csak elfogy a lendület. Én 1-2 hete voltam így, mikor sok egyéb teendőm mellett, nagyon fáradt voltam, és képtelen voltam néhány mondatnál többet begépelni. Pár nap múlva, már meg se nyitottam a dokumentumot, és a jegyzeteimben sem nézelődtem.  Ekkor jött a gondolat, hogy talán ez a történet is, majd félkészen fog porosodni, és sosem fogom befejezni. Gondolom sokan voltunk már így, akik bármilyen alkotásba kezdtünk. 
Hogy mi a megoldás? Nem szabad feladni! :) Ha egy történet odáig vitt minket, hogy papírt ragadjunk, vagy oldalakat gépeljünk, akkor bizony nem szabad hagyni, hogy néhány fáradt nap, vagy a saját lustaságunk tönkretegye a munkánkat. 
Attól sem szabad félni, hogy másnak nem tetszik, mert biztos lesz, aki szeretni fogja, nekünk pedig a legfontosabb úgyis az írás öröme. Ha a kész könyvvel jó pillanatokat okozhatunk másoknak, akkor az plusz boldogság.

De mi van, ha tényleg elakadunk? 
Nos erről sok mindent írnak, és nem szeretném pontokba szedni a megoldásokat, hanem leírom azt az egyet, ami szerintem a legfontosabb.
Az én példám, hogy a regényemnek nagyjából negyedénél, tartok (hosszabb lélegzetű a történet), és eléggé kezdenek besűrűsödni az események, de igyekeznem kell, hogy megtartsam az arányokat. Volt egy rész, amit eléggé összecsaptam, és az oldalszám, amit kitett, nem volt egy fejezetre való, pedig tudtam, hogy ezt az epizódot nem moshatom össze a következővel. Kicsit elszomorodtam, hogy talán az egész rossz, és hagynom kéne.
De tudtam, hogy, amit leírtam később fontos lesz, így újra átgondoltam a szereplők további sorsát.

Az én tippem az, hogyha el akadunk, akkor érdemes végiggondolnunk, hová akarunk eljutni. lehet, hogy ideje behozni egy új szereplőt, aki később fontos lesz, vagy épp kiírni egyet. 
A főhősünk összetett személyiség, itt az ideje, hogy megmutassuk őt egy eddig ismeretlen helyzetben. 
Vezessünk fel egy későbbi fontos eseményt. 
Ha el akadunk, az azért van, mert valami hiányzik. Nem ismerjük eléggé a szereplőket, az adott helyzetet, amiben vannak, vagy azt mi is legyen a következő lépés.
Ilyenkor gondoljuk át az egészet, igyunk egy teát, írjunk jegyzetet (nekem ez sokat segít), játszunk el több lehetőséggel. 
A lényeg, hogy ne várjunk napokig, hátha megszáll az ihlet, mert könnyen lehet, hogy egy remek történetet süllyesztünk el így a fiókban.

Nektek mi segít ha elakadtok? Hagytatok már félbe regényt, novellát? :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése