2016. március 18., péntek

Regényt írok 4. rész (a korszak, mint a történet szereplője)

Szerintem nagyon fontos, hogy egy sztori a megfelelő korszakba helyezkedjen. Persze sokan mondják, hogy a ma emberének olyan történet kell, ami ma játszódik, hisz így tud azonosulni. Ez igaz is részben.
De sok történet, nem születhetne meg, ha ezt az elvet követnénk, mert van, amit nem lehet modern világunkba bepasszírozni.

Mint előző posztomban írtam, foglalkoztat a társadalom, az ember, és épp ezért azok a korszakok, amik nagy hatással voltak, mind az egyénre, mind az emberiség nagy egészére.
A regényem emiatt helyeződött bele az 1910-es évekbe.

Miért ide?

A '10-es évek első fele, a boldog békeidők, a vihar előtti csend. A társadalom még nem olyan modern, mint a háború utáni nagy átrendeződések után, de már letűnőben van a 19. század "romantikája". Aztán persze jön a Világháború, ami gyökeresen változtat meg mindent, a legtöbb ember életében.
Az én történetem ugyebár, egy fiúról szól, aki igyekszik több lenni. A 20. századra, ahogy egyre több volt a gentri, úgy egyre több volt az újgazdag is, tehát a fiú jogos reményekkel indul útnak. Hogy mennyire sikeres a próbálkozás, és milyen utat kell végigjárni, azt itt nem írnám le. :)
A háború pedig azért központi rész a történetnek, ami nem csak azért érdekes, történetírás szempontjából, mert drámai emberi sorsok színtere, hanem mert ezzel együtt kígyóznak be végérvényesen modern világunk meghatározó ideológiái, amik így vagy úgy, de főhőseimre is hatással lesznek. 

És miért írtam a címben, hogy a kor a történet szereplője? Mert, ahogy egy főbb, vagy mellékkarakter hatással van főhősünk életére, útjára. Alakítja a történetet. Épp ezért tartom véleményem szerint fontosnak, hogy tudjuk, hová helyezzük időben a sztorit, mert más sors várhat a hőseinkre a különböző korokban.... Hmmm, talán ki kéne ezt próbálni..

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése